Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Bruseli ocenili slovenského vedca za propagáciu vedy

Ján Turňa Foto: TASR/AP

Slovenský vedec v rozhovore pre TASR uviedol, že udelenie tejto ceny vníma ako výsledok práce celej inštitúcie.

Brusel 8. októbra (TASR) - Predseda Slovenskej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu Ján Turňa si dnes v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu prevzal ocenenie za propagáciu vedy a výskumu v programovacom období 2007–2013. Ocenenie neziskového Združenia európskych projektov (EPA) so sídlom v Bruseli si prevzalo 12 osobností z 11 členských štátov EÚ.

Odovzdávanie ocenení sa konalo v rámci kampane EPA zameranej na podporu iniciatív európskej občianskej spoločnosti, ktoré sú inovatívne a užitočné pre špecifické komunity, územie alebo sektor. Tohoročná nominačná kampaň mala za cieľ upozorniť na prácu konkrétnych osobností, ktorá mala pozitívny vplyv na poli európskych rozvojových projektov.

Nominantom Slovenska sa stal riaditeľ Centra vedecko–technických informácií SR (VTI) a predseda Slovenskej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu Ján Turňa.

Slovenský vedec v rozhovore pre TASR uviedol, že udelenie tejto ceny vníma ako výsledok práce celej inštitúcie.

"Riešime projekty, ktoré podporujú služby pre vedeckú komunitu, či už Slovenskú akadémiu vied, vysoké školy a čiastočne aj rezortné výskumné pracoviská. Snažíme sa sprístupniť informácie, ktoré sú pre vedu nutné, niektoré infraštruktúry a aplikačné softvéry," opísal v kocke prínos Centra VTI pre slovenskú vedeckú komunitu.

Turňa zároveň dodal, že jeden z prvých projektov, ktoré v centre začali riešiť, bol prístup k vedeckým a elektronickým informačným zdrojom, pretože bez informácií o tom, čo dosiahli iní, sa nedá robiť výskum. To bol podľa jeho slov jeden z najjasnejších projektov, ktorý slovenskí vedci využívajú.

Z najnovších projektov Centra VTI spomenul hlavne transfer výsledkov vedy a výskumu do ekonomickej praxe.



"Netreba zdôrazňovať, že bez aplikácii vedy v reálnom ekonomickom živote sa nedokáže odkomunikovať jej význam a aj financie do nej vložené," upozornil Turňa.

V roku 1981 ako prvý na Slovensku pripravil rekombinantnú DNA a ďalej v oblasti výskumu a výchovy rozvíjal túto technológiu. Podarilo sa mu úspešne naklonovať niekoľko génov potrebných v rámci projektov základného výskumu a biotechnologického využitia.

V poslednom čase sa zameriava najmä na horizontálny génový transport v súvislosti s mikroevolúciou a vznikom patogénnych mikroorganizmov a hodnotením biologickej bezpečnosti geneticky modifikovaných organizmov.

Je spoluautor troch monografií a dvoch vysokoškolských učebníc, má sedem patentov. Dlhodobo sa venuje propagácii vedy, predovšetkým molekulárnej biológie, biotechnológie a využívaniu geneticky modifikovaných organizmov pre odbornú, ale aj laickú verejnosť.