Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovenský veľvyslanec v Číne náhle zomrel, vo funkcii bol od decembra

Na archívnej snímke Vladimír Jakabčin. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vladimír Jakabčin pôsobil vo funkcii veľvyslanca pre Čínu a Mongolsko.

Bratislava 9. februára (Teraz.sk) - Slovenský veľvyslanec v Číne Vladimír Jakabčin nečakane zomrel v pondelok ráno vo veku 59 rokov. Na sociálnej sieti o tom dnes informoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Profesionál, kolega, ktorý odviedol obrovský kus práce pre náš rezort a pre slovenskú diplomaciu vôbec," uviedol minister. "Smrť si poňho prišla nečakane na pracovisku - keď bol, ako vždy, v plnom nasadení pre túto krajinu, jej záujmy a pre jej občanov," dodal.

Ako veľvyslanec pre Čínu a Mongolsko pôsobil Jakabčin len od polovice decembra, kedy ho do funkcie vymenoval prezident Andrej Kiska. Ten 15. decembra 2015 odovzdal poverovacie listiny piatim novým slovenským veľvyslancom. Vo všetkých prípadoch išlo o dlhoročných kariérnych diplomatov.

Jedným z nich bol aj dovtedajší riaditeľ konzulárneho odboru MZV Vladimír Jakabčin, ktorý predtým pôsobil v Turecku a tiež ako zástupca veľvyslanca v Poľsku.

"Bol dušou krízového štábu, keď došlo k ohrozeniu slovenských občanov za hranicami SR. Pomohol vyriešiť rad citlivých problémov našich ľudí v zahraničí. O niektorých ste mohli čítať aj v médiách, o množstve ďalších nie, ale vždy, keď vyletel špeciál evakuovať slovenských občanov, bol v ňom aj on," konštatoval Lajčák.



Smutná správa pre slovenskú diplomaciu i krajinuTento týždeň sa začal smutnou správou, na ktorú sme neboli pripravení a...

Posted by Miroslav Lajčák on Dienstag, 9. Februar 2016