Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenský veľvyslanec v Nairobi Mlynár odovzdal poverovacie listiny

Veľvyslanec Mlynár vo svojom nástupnom vystúpení vyzdvihol dlhú tradíciu vzájomných priateľských vzťahov a podčiarkol ich aktuálne zameranie najmä na rozvojovú pomoc a obchodno-ekonomickú spoluprácu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky so sídlom v Nairobi Michal Mlynár odovzdal v stredu 28. marca poverovacie listiny do rúk prezidenta Kenskej republiky Mwaia Kibakiho.

Veľvyslanec Mlynár vo svojom nástupnom vystúpení pred kenským prezidentom Kibakim, ministrom zahraničných vecí Samsonom Kegeom Ongerim a ďalšími kenskými predstaviteľmi vyzdvihol dlhú tradíciu vzájomných priateľských vzťahov a podčiarkol ich aktuálne zameranie najmä na rozvojovú pomoc a obchodno-ekonomickú spoluprácu.

Keňa je spolu s Afganistanom a Južným Sudánom jednou z prioritných oblastí oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky. Slovenské mimovládne organizácie v Keni aktívne pôsobia už takmer 15 rokov, pričom v súčasnosti úspešne realizujú okolo 35 rozvojových projektov najmä v sektoroch zdravotníctva, sociálnej práce, vzdelávania, poľnohospodárstva a životného prostredia.

V obchodno-ekonomickej oblasti má Slovensko eminentný záujem o rozšírenie vzájomnej spolupráce. Najväčšie perspektívy sú v sektoroch budovania infraštruktúry, vodného hospodárstva, spracovania odpadov, energetiky a poľnohospodárstva.

Prezident Kibaki vysoko ocenil angažovanosť Slovenska v rámci rozvojovej pomoci v Keni a privítal dôraz na ekonomickú oblasť vzájomných vzťahov. Osobitne zvýraznil potrebu pomoci vidieckym regiónom Kene a niektoré nové ekonomické príležitosti, napríklad rozvoj turistiky, trojstranný projekt výstavby veľkého prístavu v Lamu, nové náleziská ropy v regióne Turkana a s tým spojené budovanie infraštruktúry.