Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SME: Babiša kauza ŠtB podľa súdu takmer odrovnala

Súdne pojednávanie Andreja Babiša voči Ústavu pamäti národa vo štvrtok 30. januára 2014 v Justičnom paláci na Záhradníckej ulici v Bratislave. Na snímke Andrej Babiš v pojednávacej miestnosti. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súd rozhodol, že protokoly ŠtB Babiša evidujú ako agenta s krycím menom Bureš neoprávnene, čím boli poškodené jeho osobnostné práva.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Okresný súd v Bratislave podľa denníka SME skonštatoval, že neoprávnená evidencia českého ministra financií Andreja Babiša ako agenta ŠtB takmer spôsobila jeho politickú smrť.

Aj preto dal súd Babišovi za pravdu v súdnom spore s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Písomné zdôvodnenie verdiktu denníku súd sprístupnil na základe infozákona. Súd rozhodol, že protokoly ŠtB Babiša evidujú ako agenta s krycím menom Bureš neoprávnene, čím boli poškodené jeho osobnostné práva.

"Došlo k zásahu v jeho súkromnom, pracovnom, ale i spoločenskom živote. Bola ohrozená jeho možnosť verejne pôsobiť v rámci politického života v Českej republike," skonštatovala sudkyňa Zuzana Doricová v rozsudku z 26. júna. Vlani v októbri pritom Babišovo hnutie ANO zaznamenalo výrazný úspech vo voľbách, keď s vyše 18,6 percenta hlasov skončilo na druhom mieste, uvádza denník na druhej strane v príspevku s názvom "Babiša kauza ŠtB podľa súdu takmer odrovnala".