Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

SME: Firmy lekárov stále kryjú

Foto: SME

Za rok firmy lekárom dotovali zhruba tisíc podujatí, ktoré stoja aj tisíce eur. Doklady o tom zverejňuje každá firmy inak, často sú to len skeny nečitateľných prezenčných listín.

Bratislava 8. januára (TASR) - Zverejňovanie údajov o účasti lekárov na kongresoch, ktoré platia farmaceutické firmy dopadlo podľa denníka SME ako majetkové priznanie politikov.

Ponúka mnoho údajov, ale nič poriadne sa z nich nedá zistiť, hovorí aj šéf slovenskej pobočky Transparency International Gabriel Šípoš o povinnosti farmaceutických firiem zverejňovať na internete mená lekárov či farmaceutov, ktorým zaplatili účasť na kongresoch.

Za rok firmy lekárom dotovali zhruba tisíc podujatí, ktoré stoja aj tisíce eur. Doklady o tom zverejňuje každá firmy inak, často sú to len skeny nečitateľných prezenčných listín. Zoznam mal slúžiť na kontrolu lekárov, či nepredpisujú najmä lieky spriaznenej firmy. Zaviedla ich vláda Ivety Radičovej. Ministerka Zuzana Zvolenská ich tento rok chce zmeniť, informuje denník na prvej strane v príspevku s názvom "Firmy lekárov stále kryjú".