Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SME: Kandidáti ukážu financie

Foto: Logo SME

Informuje o tom denník Sme.

Bratislava 15. júla (TASR) - Štyria z piatich prezidentských kandidátov sa zaviazali, že si zriadia transparentný bankový účet, ktorý umožní voličom sledovať na internete príjmy aj výdavky na kampaň. Otvorene to prezentovali Andrej Kiska, Peter Osuský z SaS, Radoslav Procházka i Pavol Hrušovský z KDH. Ako jediný odmieta túto možnosť Ján Čarnogurský. Podľa denníka SME môžu minúť na prezidentskú kampaň 132.775 eur.

"Účet umožňuje politickým odporcom vytrhávať jednotlivé detaily, viesť o nich siahodlhú polemiku a odvádzať pozornosť od podstaty kampane", hovorí Čarnogurský s tým, že uprednostňuje pridržiavať sa zákona. Ten na rozdiel od Česka transparentný účet pri prezidentských voľbách neprikazuje. Doposiaľ ho ani jedna banka neponúkala, teraz s ním prišla Slovenská sporiteľňa.

"Transparentný účet je absolútne minimum na to, aby bola prezidentská kampaň korektná", uviedla Emília Sičáková-Beblavá z Transparency International. Viac informácií prináša denník na prvej a tretej strane v príspevku s názvom "Kandidáti ukážu financie".