Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SME: Podvodníci lákajú peniaze od firiem cez šéfov mobil

Foto: SME

Službu falošných e-mailov, ktorú na internete ponúka viacero stránok, objavili aj slovenskí podvodníci.

Bratislava 24. januára (TASR) - Stačí na to desať sekúnd a podvodník rozošle správu z e-mailovej adresy, ktorá bude vyzerať na nerozoznanie od vašej.

Službu falošných e-mailov, ktorú na internete ponúka viacero stránok, objavili aj slovenskí podvodníci. Účtovníci najmenej v šiestich firmách dostali v posledných dňoch e-mail od svojho šéfa, aby okamžite uhradili faktúru na 47.000 eur za právne služby. Vo viacerých prípadoch dostali od šéfa súčasne aj textovú správu na mobil. Obe správy však boli falošné a podvodníci sa spoliehali na dôverčivých účtovníkov, ktorí príkaz nadriadeného bez váhania poslúchnu. "Vždy to boli väčšie firmy, ktoré majú viac oddelení a na účte dosť peňazí", hovorí právnik Dušan Pohovej.

Práve na jeho kanceláriu faktúry podvodníci vystavujú, číslo účtu však pozmenia. Pohovej preto podal na polícii trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu a poškodzovania dobrého mena. Keďže firmy neboli iba z Bratislavy, polícia v stredu 23. januára nevedela povedať, v koľkých prípadoch sa páchatelia o podvod pokúsili. Pohovej tvrdí, že minimálne v jednom prípade uspeli a účtovník peniaze previedol. Upozornil na to denník SME na prvej a štvrtej strane v článkoch "Šéfov mobil kryje podvod" a "Podvodníci objavili šéfov mobil".