Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SME: Briti nás k sporom o deti prizvú častejšie

Foto:

Prípad 12-ročného Elliota, ktorého britské úrady vlani odobrali jeho slovenskej mame a zverili ho tete, zmenil nazeranie britských súdov na takéto citlivé prípady. Denník Sme má rozsudok k dispozícii.

Bratislava 17. januára (TASR) - "Briti nás k sporom o deti prizvú častejšie", zdôraznil autor článku uverejnenom na štvrtej strane v denníku SME.

Prípad 12-ročného Elliota, ktorého britské úrady vlani odobrali jeho slovenskej mame a zverili ho tete, zmenil nazeranie britských súdov na takéto citlivé prípady. Vysoko postavený sudca londýnskeho rodinného súdu James Munby pri prejednávaní kauzy zverejnil rozhodnutie, v ktorom nepriamo kritizoval doterajšiu prax rýchlych adopcií. Pri tých sa často nevyžadoval súhlas biologických rodičov. O rozsudku, ktorý padol v utorok 14. januára, informovali britské denníky. Denník Sme ho má k dispozícii. Munby ocenil, ako k Elliotovmu prípadu pristúpila slovenská ambasáda, ktorá sa o prípad od začiatku zaujímala. Podľa neho by aj pre budúcnosť mali britské súdy na pojednávania pozývať zahraničných konzulov, ako to bolo v Elliotovom prípade. Britská justícia bude musieť o prípadoch odobratia či adopcii detí, ktoré nie sú britskými občanmi, informovať krajinu, z ktorej pochádzajú, a umožniť jej podieľať sa na ich osude. Munbyho rozsudok privítali aj slovenské úrady. "Prvoradá je pre nás biologická rodina a najlepší záujem dieťaťa", hovorí Andrea Cisárová z Centra pre medzinárodno-právnu ochranu detí, čo sa týmto prípadom venuje. "Rozhodnutie Jamesa Munbyho je výzvou aj pre ďalšie krajiny, ktoré tvrdia, že nemôžu pomôcť svojim občanom čeliacim odoberaniu detí bez relevantných dôvodov vo Veľkej Británii, aby aktívne vystupovali v takýchto konaniach", citoval denník Maricu Pirošíkovú z Európskeho súdu pre ľudské práva.