Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Sme rodina chce odvolať vládu, žiada predčasné voľby

Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) prijal členov hnutia Sme rodina v Bratislave v stredu 7. marca 2018. Na snímke sprava Ľudovít Goga, líder hnutia Boris Kollár a podpredseda hnutia Milan Krajniak. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Politická situácia dospela podľa hnutia do stavu, kedy sa nemôže riešiť zákulisnými rokovaniami politikov alebo v horšom prípade rokovaniami oligarchov v pozadí.

Bratislava 7. marca (TASR) - Opozičné hnutie Sme rodina podporí návrh na odvolanie vlády v parlamente, je za predčasné voľby a odmieta úradnícku vládu. Prípadnej zrekonštruovanej vláde podporu nesľubuje. Informoval o tom predseda Sme rodina Boris Kollár po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom, s ktorým hovorili o vládnej kríze.

"Poslanecký klub Sme rodina podporí svojimi podpismi zvolanie schôdze Národnej rady na odvolanie vlády SR a naši poslanci budú hlasovať za. V prípade, že bude vláda odvolaná, budeme podporovať čo najskorší termín volieb," uviedol Kollár.



Úradnícku vládu odmietol. Nová vláda môže podľa Sme rodina vzniknúť len na základe volieb. "Nebudeme podporovať žiadny variant úradníckej vlády. Pretože takáto vláda nedostala mandát od voličov," vyhlásil Kollár. Prezident podľa neho o úradníckej vláde nehovoril. "Vyjasňovali sme si postoje. Na nič nás nenahovára, netlačil nás do ničoho," poznamenal.

Politická situácia dospela podľa hnutia do stavu, kedy sa nemôže riešiť zákulisnými rokovaniami politikov, "alebo v horšom prípade rokovaniami oligarchov v pozadí". "V takejto situácii je jediná férová možnosť obrátiť sa na občanov, aby rozhodli o budúcnosti Slovenska vo voľbách," zdôraznil Kollár.



Poukázal na potrebu obnovy dôvery v štát. Podľa Sme rodina by nepomohlo, keby vláda nevznikla z vôle ľudu, ale na základe zákulisných dohôd.

Prezident podľa Kollára nepovedal, čo si predstavuje pod zásadnou rekonštrukciou vlády. Ak by k takej prišlo, podľa Kollára by to upokojilo len situáciu v koalícii.

Kollár si tiež myslí, že keby pred týždňom premiér Robert Fico (Smer-SD) odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, situácia by sa upokojila. Teraz to už stačiť podľa neho nemusí. "Myslím si, že teraz to už asi nebude stačiť ani pre ich vlastných koaličných poslancov," doplnil. Fica tiež kritizoval, za jeho "prepojenia" na mafiu. Zdôraznil, že on síce s mafiánmi vyrastal a rozišiel sa s nimi. Kým premiér s nimi nevyrastal a má takýchto ľudí na úrade vlády.

Prezident Kiska v stredu prijme aj predstaviteľov hnutia OĽaNO, v rokovaniach s politickými stranami bude pokračovať aj vo štvrtok, kedy príde na rad SaS.

Premiér Fico Kiskovi vyčíta, že pozval na rokovania iba opozičné strany a ako s prvým sa stretáva s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. Predseda vlády odkázal prezidentovi, aby "rešpektoval výsledky parlamentných volieb a postupoval zodpovedne voči krajine a jej občanom". Podľa Fica sa v paláci začína scenár, ktorý má za cieľ zmeniť mocenské pomery v štáte a znegovať výsledky regulárnych parlamentných volieb.