Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sme rodina navrhuje exekučnú amnestiu

Na archívnej snímke poslanec Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zákon o exekučnej amnestii by podľa nich umožnil skupine asi 540.000 občanov SR vrátane dôchodcov, splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu.

Bratislava 16. mája (TASR) - Hnutie Sme rodina navrhuje exekučnú amnestiu. Fungovať by to malo tak, že po zaplatení dlhu budú občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky podá návrh na zastavenie exekúcie. Zákon o exekučnej amnestii by malo plénum prerokovať na aktuálnej schôdzi.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť podmienky na upustenie od vymáhania pohľadávok štátu voči občanom SR, ktoré vznikli od 1. januára 1993 do 31. augusta 2017 za podmienky, že občan uhradí svoj dlh voči správcovi pohľadávky do 31. decembra 2017," vysvetľujú predkladatelia.

Po zaplatení dlhu by mali byť občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by mal podať návrh na zastavenie exekúcie. "Zároveň návrh zákona stanovuje výšku pohľadávky občana SR voči správcovi pohľadávky nepresahujúcu 10.000 eur bez príslušenstva," dopĺňajú navrhovatelia.

Poukazujú, že podľa štatistík ministerstva spravodlivosti prebiehajú na Slovensku v súčasnosti tri milióny exekúcií. "Exekútori môžu zrážať dlh aj z nemocenskej dávky, dôchodku a výživného. Podľa najnovších informácií zo Sociálnej poisťovni má viac ako 34.000 dôchodcov exekvovanú časť dôchodku," upozorňujú poslanci.

Zákon o exekučnej amnestii by podľa nich umožnil skupine asi 540.000 občanov SR vrátane spomínaných dôchodcov, splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu. "Tým si vytvoria podmienky pre vyššiu kvalitu života v Slovenskej republike," uzatvárajú poslanci zo Sme rodina.

Účinnosť zákona navrhujú na 1. septembra 2017. Podporu v koalícii vyrokovanú nemajú. Peter Pčolinský hovoril o tomto riešení s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). "Bavili sme sa o tom, čo chcú oni predložiť," doplnil.