Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Sme rodina pošle do boja o prezidentský palác Milana Krajniaka

Z tlačovej konferencie hnutia Sme rodina – Boris Kollár pri príležitosti predstavenia jeho kandidáta na post prezidenta SR 31. mája 2018 v Bratislave. Na snímke prezidentský kandidát hnutia Milan Krajniak. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezident musí byť podľa neho ostrovom pokoja.

Bratislava 31. mája (TASR) - Kandidátom hnutia Sme rodina v budúcoročných prezidentských voľbách bude poslanec Milan Krajniak. Oznámili to na štvrtkovej tlačovej konferencii predstavitelia Sme rodina. Prezident musí byť podľa neho ostrovom pokoja.

"Kandidujem preto, aby som naplnil to, čo ľudia už roky od politiky očakávajú, ale čomu sa im nedostalo," povedal kandidát na prezidenta. Podľa neho každý človek si zaslúži pozornosť. Krajniak tvrdí, že bude pomáhať ľuďom na Slovensku a bude reprezentovať práve ľudí.



Zároveň uviedol, že bude pokojnou silou, ale nikdy nebude mlčať, keď bude treba pomôcť ľuďom. "Chýbajú nám tu vzory, ktoré by sa dali nasledovať. Chcem byť pokojnou silou, ktorá vášne tlmí a nie bičuje. Budem pokojnou silou a ostrovom stability na rozbúrenej politickej scéne," povedal s tým, že je to dôležité, pretože ak prevládajú vášne, potom sa politika presúva do osobných konfliktov a na pomoc ľuďom sa zabúda. Prezident musí byť podľa jeho slov ostrovom pokoja. "Chcem byť vzorom v tom, že keď politik niečo sľúbi, tak to dodrží. Chcem byť vzorom v tom, že všetok svoj čas a energiu nebudem venovať sebe a oligarchom v pozadí, ale pomoci ľuďom," vyhlásil.

Kandidát na prezidenta tvrdí, že ak dostane dôveru, bude veľmi aktívnym politikom a bude využívať svoje kompetencie. Uviedol, že do prezidentskej kancelárie bude pozývať pravidelne členov vlády, aby mu poskytli informácie o tom, ako riešia žiadosti od ľudí o pomoc. Doplnil, že každá žiadosť ľudí bude prerokovaná s ministrom a zároveň bude adresát informovaní, ako bola jeho žiadosť vybavená. "Ako prezident vystúpim v parlamente vždy, keď budem presvedčený, že tam bude návrh zákona, ktorý ľuďom môže pomôcť alebo uškodiť," definoval. Krajniak plánuje zaviesť aj inštitút ľudovej konzultácie s tým, že o výsledkoch bude informovať parlament aj vládu.



Podľa Krajniaka v slovenskej politike každý niekomu pomáha. On plánuje pomáhať ľuďom. Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár poznamenal, že od začiatku bolo jasné, že chcú postaviť vlastného kandidáta. "Keď sme začínali, ľuďom sme na námestiach niečo sľúbili a dodržali sme to. Neotočili sme ako iné politické strany. Hovorí sa, že prezident je len reprezentatívna funkcia," povedal Kollár.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Súčasný prezident Andrej Kiska sa už o najvyšší post v štáte uchádzať nebude. Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi.