Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SME: Vytiahli sme tanky

Plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, hovoriacom o kolektívnej ochrane členských krajín NATO, si v týchto dňoch precvičia spoločne slovenskí, českí, poľskí, maďarskí i americkí vojaci. Vo vojenských výcvikových priestoroch Lešť a v Kamenici nad Cirochou 13. októbra 2014 začalo medzinárodné cvičenie ozbrojených síl - Ground Pepper 2014. Potrvá do 22. októbra 2014. Foto: TASR/MOSR

Téme sa denník venuje na titulnej strane.

Bratislava 22. októbra (TASR) - "Vytiahli sme tanky", píše denník SME na titulnej strane.

Po rokoch, čo stáli tanky zakonzervované v garážach, naši vojaci opäť vedú desiatky rokov staré sovietske stroje a strieľajú z nich. Už odpísané tanky sa pre situáciu na Ukrajine vrátili do akcie a preháňajú ich výcvikovým priestorom Lešť na spoločnom neplánovanom cvičení vojsk NATO nazvanom Ground Pepper.

Cvičenie je reakciou na situáciu na východnej Ukrajine. Tanky sa dostali do bojových akcií v teréne s ostrou muníciou. Spolu s poľskými obrnenými vozidlami Rosomak simulovali napadnutie štátu aliancie. "Ak nemáte náhradu za jedinú palebnú silu, ktorú máte vo výzbroji, jej zrušenie je hazardom s bezpečnosťou štátu. To čo sa deje na Ukrajine, je jasným dôkazom. Neviem si predstaviť, že by sa ma občan spýtal, či je obrana nášho územia zabezpečená a musel by som povedať, že nie," vyhlásil nedávno minister obrany Martin Glváč.