Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci Smeru kolegu A. Hambálka podržali, výbor vyšetrovať nebude

Augustín Hambálek Foto: TASR/Martin Baumann

Podnet na Hambálka pre podozrenie z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov doručilo občianske združenie Daňová reforma a spoločenský rozvoj a vydavateľstvo periodickej tlače GINN 18. novembra.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií nebude vyšetrovať podnet voči poslancovi Augustínovi Hambálkovi (Smer-SD) za to, že v majetkovom priznaní neuviedol svoj podiel v spoločnosti T. B. S. servis-služby, spol. s r. o. Poslanci vládneho Smeru-SD, ktorí majú väčšinu, na dnešnom rokovaní výboru návrh na konanie nepodporili.

Podnet na Hambálka pre podozrenie z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov doručilo občianske združenie Daňová reforma a spoločenský rozvoj a vydavateľstvo periodickej tlače GINN 18. novembra. Hambálek podľa nich v majetkovom priznaní neuviedol, že vlastní podiel v obchodnej firme T. B. S. servis-služby, spol. s r. o., pričom jeho vklad do spoločnosti prevyšoval 35-násobok minimálnej mzdy.

Verejný funkcionár je podľa zákona povinný v majetkovom priznaní uviesť majetok v hodnote presahujúcej práve 35-násobok minimálnej mzdy. Za neúplné údaje týkajúce sa majetkových pomerov hrozí trest vo výške troch poslaneckých platov.

Predseda výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) sa konaniu poslancov Smeru-SD čuduje. Podnet na Hambálka totiž považuje za evidentne kvalifikovaný a výbor mohol podľa jeho slov pokojne situáciu prešetriť, osloviť Hambálka a až následne vysloviť ortieľ. "Už to naozaj považujem za škandalózne. Tu nešlo o žiadnu politiku. Poslanec mal možnosť argumentovať, priznať že pochybil alebo povedať, že zákon neporušil a výbor by rozhodol. Takto sa len oslabuje rešpekt občanov pre NR SR, keďže tu neplatia rovnaké pravidlá pre všetkých," vyhlásil.

Výbor zároveň začal konanie voči konateľovi spoločnosti MH Development Ladislavovi Košeckému a štatutárke MH Invest Dane Tomičovej za nepodanie majetkového priznania. Ide o spoločnosti zriadené ministerstvom hospodárstva so 100-percentnou účasťou štátu.