Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Smer má dnes iné priority, ako prezidentské voľby, tvrdí J. Richter

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podpredseda KDH nepovedal, či by Andrej Kiska, ktorý už ohlásil kandidatúru, bol vhodný kandidát. Zdôraznil podmienku "bohatých politických skúseností".

Bratislava 28. októbra (TASR) - Kresťanskí demokrati majú vraj "z čoho vyberať" prezidentského kandidáta, v Smere-SD sa touto témou ešte nezaoberajú. "Politické orgány sa touto otázkou nezaoberajú, pretože máme iné priority pred sebou. Boli by sme radi, aby sme zvládli rok 2013, ktorý je veľmi dôležitý pre Slovensko aj z hľadiska ďalšieho vývoja EÚ," povedal v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút 12 minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Sociálni demokrati zrejme predstavia prezidentského kandidáta, ktorému dajú podporu, až v decembri budúceho roka. Na tohtoročnom decembrovom celoslovenskom sneme by chceli predstaviť kandidátov na predsedov samosprávnych krajov, keďže voľby do vyšších územných celkov budú už v roku 2013.

V súvislosti s prezidentskými voľbami v roku 2014 Richter uviedol, že ak by sa rozhodol premiér Robert Fico (Smer-SD) kandidovať, podporil by ho tak on, ako aj Smer-SD a zrejme aj verejnosť. Zdôraznil, že šéf kabinetu aj sociálnych demokratov má 20-ročné skúsenosti z politiky a rozhodnutie uchádzať sa o post hlavy štátu je na ňom. "Musí to byť jeho osobné rozhodnutie," poznamenal Richter.

Svojho prezidentského kandidáta chce aj pravica. KDH trvá na tom, že by to mal byť človek s morálnymi a odbornými predpokladmi, a tiež so skúsenosťami z politiky. Stredopravé strany majú podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku ambíciu, aby to nebol bývalý komunista. "Slovensko by si zaslúžilo po rokoch aj iného kandidáta ako komunistu," povedal Brocka.

Podpredseda KDH nepovedal, či by Andrej Kiska, ktorý už ohlásil kandidatúru, bol vhodný kandidát. Zdôraznil podmienku "bohatých politických skúseností". Odôvodňuje ju tým, že prezident SR je politická funkcia. V súvislosti s prezidentskou kandidatúrou sa spomínajú napríklad Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský a objavilo sa aj meno Radoslava Procházku. Brocka sa k menám vyjadrovať nechce, poznamenal len, že "v KDH máme z čoho vyberať".