Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Smer vyradil 10 opozičných návrhov, opozícia hovorí o porušení ústavy

Na snímke predseda NR SR Pavol Paška (vpravo) a podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková Foto: TASR/Štefan Puškáš

Parlament tak nebude rokovať o tom, aby poslanci NR SR nemohli byť súčasne aj primátormi či starostami.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Vládny Smer-SD vyradil z programu schôdze 10 opozičných návrhov zákonov, zväčša ústavných. Tvrdí, že sú súčasťou kampane pred novembrovými komunálnymi voľbami. O vyradenie návrhov požiadala šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Chce, aby sa o návrhoch mohlo rokovať až po komunálnych voľbách. Opozícia hovorí o pošliapavaní demokracie a porušovaní ústavného práva poslanca navrhovať zákony.

"Toto nemá v demokracii obdobu," vyhlásil predseda klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý požiadal o okamžité zvolanie poslaneckého grémia. Líder KDH Ján Figeľ hovorí o nekultúrnosti. "Je to neprijateľné. Porušujete ústavné práva poslancov aj rokovací poriadok," odkázal predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD).



Za protiústavné to považuje aj Daniel Lipšic (nezaradený, NOVA). Miroslav Kadúc z OĽaNO upozorňuje, že dnes ide o 10 návrhov, nabudúce môže Smer-SD takýmto spôsobom vyradiť všetky opozičné. To považuje za nebezpečné a odmieta takéto konanie.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár pripomenul, že je poslancom 24 rokov, ale za všetky tieto roky sa nikdy nič také ako dnes nestalo. "To, že máte 83 poslancov ešte neznamená, že môžete všetko," vyhlásil Bugár. Paška reagoval tým, že aj jemu svojho času vtedajšia vládna koalícia vyradila návrhy.

V reakcii na Laššákovej návrh žiadal Martin Poliačik vyradiť aj vládny návrh na skrátené konanie o zvýšení vianočných dôchodkov. Aj to je totiž podľa neho súčasť predvolebnej kampane, navyše podľa neho neexistuje legitímny dôvod na prijatie návrhu v zrýchlenom režime. Na rozdiel od Laššákovej návrhu Poliačikov neprešiel. Po schválení Laššákovej návrhu niekoľko opozičných poslancov opustilo rokovaciu sálu, zvyšok kričal "fúj".

Parlament tak nebude rokovať o tom, aby poslanci Národnej rady SR nemohli byť súčasne aj primátormi či starostami, ani o tom, že by verejní funkcionári nemali brať plat za všetky funkcie, ale mohli by brať len jeden. Na rad nepríde ani novela, ktorá by mala zakázať poslancom vykonávať advokátsku prax, ani návrh na dvojkolovú voľbu starostu a primátora. Rokovať sa nebude ani o znížení kvóra pre platnosť referenda z 50 percent na 20, ani o tom, aby nezávislí kandidáti v komunálnych voľbách mohli do volebných komisií nominovať svojich ľudí. Vyradený je aj návrh, ktorý mal zabezpečiť, aby obce udržiavali čisté chodníky.