Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KUSÝ: Je logické, že Smer klesol a KDH stúplo. SNS ťaží z medializácie

Archívna snímka. Miroslav Kusý Foto: TASR

Podľa politológa M. Kusého sa najnovšie posuny v preferenciách dajú vysvetliť vplyvom kauzy Váhostav.Autor prieskumu J. Baránek to zatiaľ považuje skôr za dedukciu, ktorá sa však môže neskôr potvrdiť.

Bratislava 23. apríla (Teraz.sk) - Najnovšie výsledky prieskumu preferencií, podľa ktorých Smer-SD klesol na svoje štrnásťmesačné minimum (podporilo ho 34,7 percenta respondentov) a KDH sa s 10,5 percentnou podporou dostalo na druhú priečku, sa dajú vysvetliť vplyvom kauzy Váhostav. Nárast Slovenskej národnej strany (6,8 percenta) zasa výraznejšou medializáciou v spravodajskej televízii. Pre Teraz.sk to uviedol politológ Miroslav Kusý.

"Zatiaľ je to len dedukcia, že to súvisí s kauzou Váhostav, museli by to potvrdiť ďalšie prieskumy," povedal pre Teraz.sk Ján Baránek z agentúry Polis, ktorá pre tlačovú agentúru SITA najnovší prieskum realizovala. Dodal, že prieskum robili v čase rozbiehajúcej sa kauzy Váhostav 11. až 18. apríla a vzhľadom na to, že zároveň ukázal pokles Smeru-SD, aj nárast KDH, je možné, že sa v budúcnosti táto dedukcia potvrdí.

"Čo sa týka Smeru a KDH, súvislosť je transparentná," poznamenal Baránek. Na margo SNS dodal, že si už dlhšiu dobu udržuje preferencie nad úrovňou päť percent, ktorá zaručuje postup do parlamentu.

"Po výmene vedenia je tam určitý potenciál rastu. Je možné, že sa k strane vracia časť bývalých voličov, ktorí ju opustili v dôsledku politiky bývalého predsedu Jána Slotu," povedal Baránek.

"Predseda SNS Andrej Danko je dosť často hosťom v spravodajskej televízii. Vystupuje tam ako spravodlivo rozhorčený mladý muž, ktorý má tie najlepšie úmysly," reagoval Kusý, podľa ktorého príčinou nárastu SNS môže byť práve táto medializácia.