Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Povolebná debata: Smer-SD vidí päť strán možných na spoluprácu

Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini, predseda strany SaS Richard Sulík, líder hnutia OĽaNO-NOV Igor Matovič, predseda SNS Andrej Danko, zástupca strany Ľudová strana Naše Slovensko Milan Uhrík. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka bude pre vznik vlády dôležitý postoj lídrov SNS Andreja Danka a Mosta-Híd Bélu Bugára.

Bratislava 6. marca (TASR) - Víťaz sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb Smer-SD by podľa svojho podpredsedu Petra Pellegriniho o zostavení vlády mohol rokovať s viacerými stranami. "Vidím päť relevantných strán, ktoré oslovíme na spoluprácu," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS. Avizoval, že Smer urobí pre zostavenie kabinetu všetko, priznal však, že to nebude jednoduché.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka bude pre vznik vlády dôležitý postoj lídrov SNS Andreja Danka a Mosta-Híd Bélu Bugára. Ak by dokázali spolupracovať, bol by možný pravicový aj lavicový kabinet, poznamenal. Súhlasí však so šéfom #Siete Radoslavom Procházkom, že diskutovať o možných variantoch koalície je predčasné. Na rozdiel od neho však jasne odmietol spájanie sa so Smerom-SD. Rovnako tak urobil aj Boris Kollár zo Sme rodina. Pravicovú vládu by podporil, jej členom ale byť nechce.

"Veľmi nerád by som bol predmet a jazýčkom toho že, teraz ako SNS sa rozhodne, tak sa bude Slovensko vyvíjať," reagoval Danko. Za dôležité teraz považuje, aby si spolu sadli šéfovia parlamentných strán, zo spolupráce vylučuje iba stranu Mariana Kotlebu. "Pokiaľ budeme partnermi na diskusiu s ktorýmkoľvek lídrom, ja sa nebudem tým diskusiám vyhýbať, aby som program SNS presadil," doplnil. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár však avizoval, že spoluprácu s SNS si predstaviť nevie.

"Všetci sa nám otáčajú chrbtom, sympatie sú vzájomné," reagoval Milan Uhrík, zástupca strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, na avizované vylúčenie z povolebných diskusií. Nepáči sa mu, že ich označujú za neonacistov či fašistov. S tým, že člen ich kandidátky Marián Magát sympatizoval na sociálnych sieťach s Adolfom Hitlerom, ale problém nemá. Myslí si, že to, že niekomu pripadajú ako extrémisti, je dôsledok vlažného prístupu iných strán.