Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Smer-SD chce, aby sme sa spoľahli na zázrak, tvrdí Prochádzka

Radoslav Prochádzka Foto: TASR

Objektívnosť pri výbere víťaza tendra má podľa podpredsedu sociálnych demokratov zabezpečiť väčšiu transparentnosť, ktorú má novela priniesť.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Princíp strategickej zákazky, zakotvený vo vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní, podľa poslanca KDH Radoslava Procházku priamo nezaručí, že dôjde k úspore verejných financií. Naopak vytvára riziko, že obmedzí voľný prístup uchádzačov do súťaže.

"To, čo chce dnes od nás Smer-SD, je, aby sme sa spoľahli, že sa naozaj stal zázrak a vláda má dobrý úmysel; aby sme sa spoľahli, že tento inštitút nebude zneužívať. Ja sa pýtam, aký dôvod a kedy nám Smer na takýto postoj dal? My máme naozaj veriť, že Smer nebude tento inštitút využívať na konsolidáciu súkromných financií svojich sponzorov?" pýtal sa dnes Procházka v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) odmieta, že by tento inštitút nejakým spôsobom ohrozil transparentný výber víťaza. Podľa neho rozhodujúcou dokonca dnes ani nie je hranica 10 miliónov eur, ktorá má zaviesť špeciálne pravidlá pri tendroch. "Tá môže byť aj 50-miliónová, závisí to od dohody. Tá najpodstatnejšia časť je tá, že musíte vytvoriť priestor pre diskusiu iba pre silné firmy," zdôvodnil. Cieľom takéhoto obmedzenia je podľa jeho slov zabrániť tomu, aby sa o významné zákazky uchádzala spoločnosť, ktorá ju nebude skutočne schopná zrealizovať a ohrozí tak celý projekt.

Objektívnosť pri výbere víťaza tendra má podľa podpredsedu sociálnych demokratov zabezpečiť aj väčšiu transparentnosť, ktorú má novela priniesť. "Už nebudete vidieť len časť, len samotné uzavretie zmluvy, ale uvidíte celý príbeh dopredu a celý priebeh potom. Do zákona sme dali, aby boli zverejnení majitelia, aby boli zverejňovaní subdodávatelia, a samozrejme, ten, kto si neplní záväzky voči štátu a subdodávateľom, bude potrestaný, vylúčený zo súťaženia," doplnil Kaliňák.