Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Smer neschválil program mimoriadnej schôdze k MH Development

Na snímke zľava podpredseda NR SR Ján Figeľ, podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a predseda NR SR Pavol Paška. Foto: TASR/Štefan Puškáš

P. PAŠKA: Zaslal som list NKÚ, aby vykonal kontrolu v MH Development

Bratislava 5. novembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kauze štátnej firmy MH Development, ktorú zvolal na podnet opozície predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), nebude. Poslanci vládnej strany, ktorí majú v parlamente väčšinu, totiž neschválili jej program. Za návrh opozície zahlasovalo len 46 poslancov zo 112 prítomných.

Opozícia chcela, aby parlament schváleným uznesením požiadal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) o vykonanie kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v MH Development a požiadal ministra hospodárstva o odvolanie členov dozornej rady tejto firmy, ako aj o ich odvolanie z orgánov obchodných spoločností, v ktorých je rezort hospodárstva spoločníkom. Do tretice chceli požiadať vedúceho Kancelárie NR SR, aby zabezpečil vrátenie finančných prostriedkov zaslaných na jej účet späť obchodnej spoločnosti MH Development. Posledná žiadosť súvisela s tým, že Ladislav K. zaplatil pokutu parlamentu za porušenie zákona o konflikte záujmov (nepodával majetkové priznania, podnikal vo svojich firmách) z peňazí MH Development.

O zbytočnosti mimoriadneho rokovania pléna dnes dopoludnia hovoril minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ten oznámil, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (4.11.) obvinila odvolaného konateľa štátnej firmy MH Development Ladislava K. z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a preto ministri za stranu Smer-SD nevidia dôvod na rokovanie parlamentu. Policajti NAKA začali trestné konanie aj v ďalšej veci. "Druhé začaté trestné stíhanie smeruje k ďalším pochybnostiam o hospodárení spoločnosti MH Development," informoval Kaliňák.



Šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) dnes pripomenul, že konateľa štátnej firmy Ladislava K. odvolal okamžite po zverejnení podozrení a nariadil v spoločnosti vykonať vnútorný audit. Zároveň oznámil, že vymenoval nového konateľa a vymenil zvyšok dozornej rady. MH Development sa zároveň zlúči s ďalšou štátnou firmou MH Invest. "Ja naozaj dnes nevidím priestor na to, aby bola mimoriadna schôdza. Konali sme rýchlo, efektívne, účinne. Za týždeň sme celý problém vyriešili," zdôraznil.

Jeden z iniciátorov rokovania, opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), však vyjadril presvedčenie, že dôvody na mimoriadne rokovanie pléna stále existujú. Beblavý tvrdil, že NAKA preverí v MH Development len doteraz známe pochybenia. On by však chcel vedieť, čo všetko sa v tejto štátnej firmy dialo aj v minulosti, a to podľa jeho slov dokáže preveriť len NKÚ, ktorého angažovanie chcel mimoriadnou schôdzou dosiahnuť. Obáva sa totiž, že v MH Development budú skryté aj ďalšie míny. "Bez nezávislej kontroly nevieme, o čo presne ide, a ani to nezistíme," upozornil. Beblavý už skôr sľúbil, že ak Smer-SD program schôdze neschváli, kauze sa bude ďalej venovať a nenechá ju zamiesť pod koberec.

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) zaslal list Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ), aby vykonal v štátnej firme MH Development hĺbkovú kontrolu. Informoval o tom Paška dnes po tom, ako sa neuskutočnila mimoriadna schôdza parlamentu ku kauze v tejto štátnej firme.

"Obrátil som sa listom na predsedu NKÚ, aby v rámci plánu kontrol a jeho kompetencií vykonal kontrolu. Aj preto som dnešnú schôdzu považoval za úplne zbytočnú. Je to skutočne prezentácia politických bezdomovcov, ktorí nás budú asi otravovať nielen do komunálnych volieb, ale až do parlamentných volieb témami, ktoré považujem za úplne zbytočné a nehodlám im venovať v Národnej rade, ktorá je zahltená legislatívnymi návrhmi, žiadnu pozornosť," konštatoval dnes Paška. Pripomenul, že v spoločnosti MH Development sa uskutoční kontrola zo strany rezortu hospodárstva, ako aj zo strany orgánov činných v trestnom konaní. "Považujem za veľmi dôležité, aby sa každá takáto kauza dôsledne prešetrila, ale aby nebola predmetom zbytočného politického záujmu ľudí, ktorí v politike zatiaľ ľuďom neponúkli nič a NR SR sa pre nich stala jediným priestorom, kde môžu prezentovať svoje názory," zhodnotil predseda NR SR.

Ladislava K. odvolal minister hospodárstva Pavlis 27. októbra z pozície konateľa štátnej spoločnosti MH Development. Dôvodom bola medializovaná informácia, že s vlastnou firmou Martimex uzavrel zmluvu o prenájme vozidla. Výšku mesačného nájomného dohodol na 1200 eur bez DPH. Beblavý v parlamente následne upozornil na to, že Ladislav K. v minulosti zaplatil tri pokuty vo výške 12.786 eur z peňazí štátnej spoločnosti MH Development. Pokuty dostal za porušenie zákona o konflikte záujmov, keď nepodával majetkové priznania a ďalej podnikal vo svojich firmách.