Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Smer-SD povedie do volieb R. Fico, R. Kaliňák a P. Pellegrini

Na archívnej snímke sprava Robert Kaliňák, Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Pozrite si celý záznam z tlačovej konferencie Roberta Fica.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Stranu Smer-SD povedie do budúcoročných parlamentných volieb jej predseda a premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a šéf parlamentu Peter Pellegrini. Kaliňák na druhej priečke zoznamu kandidátov nahradí bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v ňom tentoraz chýba. Oznámil to včera po rokovaní predsedníctva strany Fico.

Štvrtý bude minister financií Peter Kažimír, za ktorým nasledujú minister kultúry Marek Maďarič, minister životného prostredia Peter Žiga a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý nie je členom strany.

Ďalšími v poradí sú košický primátor Richard Raši, minister dopravy Ján Počiatek a minister práce Ján Richter. Jedenáste miesto obsadil poslanec Juraj Blanár, nasledujú minister obrany Martin Glváč, poslanec Jaroslav Baška, podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková a na 15. mieste podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.






Šestnástym v zozname je minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, nasledujúcu priečku obsadil šéf Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Ďalej kandidujú poslanci Tibor Glenda, Stanislav Kubánek, Vladimír Faič, Dušan Čaplovič, Ján Podmanický, štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček a poslanec Robert Madej.

Z 25. miesta kandiduje Erik Tomáš, bývalý redaktor Markízy a súčasný riaditeľ komunikačného odboru úradu vlády. Nasledujú podpredseda parlamentu Miroslav Číž, vedúci úradu vlády Igor Federič, poslanec Igor Choma. Na 29. mieste je Denisa Saková, ktorá pripravovala reformu ESO. Prvú tridsiatku uzatvára Dušan Galis.

Na ďalších miestach sa objavujú ďalší poslanci Smeru-SD a štátni tajomníci. Na listine sa objaví aj niekdajší poslanec Ján Kvorka, ktorý bol obžalovaný zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a prečinu ublíženia na zdraví. Súd ho spod obžaloby oslobodil.

Na kandidačnej listine sa objaví aj Andrej Kolesík a Otto Brixi. Anton Martvoň, ktorý úzko spolupracoval na viacerých zákonoch s Brixim, na listine chýba. Nekandiduje ani Renáta Zmajkovičová, Mojmír Mamojka či exministerka práce Viera Tomanová.





Chýbajú taktiež ministri školstva, spravodlivosti, hospodárstva a zdravotníctva Juraj Draxler, Tomáš Borec, Vazil Hudák a Viliam Čislák (všetci nominanti Smeru-SD). "Sú to ľudia, ktorí prišli z nestraníckeho prostredia a chcú si to zachovať. Ale veľmi radi s nimi budeme spolupracovať," povedal Fico.

Premiér je presvedčený, že poslanecký klub, ktorý po voľbách vznikne, bude maximálne stabilný. "V národnej rade bude zabezpečovať politickú stabilitu. A pokiaľ dostaneme dôveru a budeme môcť byť súčasťou vlády, budeme zárukou toho, že vláda bude mať podporu v národnej rade," uviedol Fico.

Smer-SD pristupuje podľa jeho slov k voľbám s rešpektom a s veľkou energiou. "Smer-SD tvorí pilier politickej stability na Slovensku a rovnako bez preháňania môžem skonštatovať, že odovzdávame Slovensko v lepšom stave, ako sme ho prevzali v apríli 2012," zdôraznil Fico.

Parlamentné voľby budú na Slovensku 5. marca 2016. Politické strany majú predložiť svoje kandidačné listiny do 6. decembra. Oficiálna volebná kampaň už beží, strany na ňu môžu minúť najviac tri milióny eur. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov SR.

Na kandidačnej listine Smeru-SD je 27 žien, prvá je na 14. mieste

Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková
Foto: TASR/Martin Baumann


Na 150-člennej kandidačnej listine Smeru-SD je 27 žien. Podľa predsedu strany Roberta Fica zodpovedá tento počet záujmu žien o politiku na Slovensku z hľadiska takýchto pozícií.

"Ideme prirodzenou cestou. Pokiaľ je tu záujem ktorejkoľvek ženy angažovať sa v politike, dostane priestor. My nejdeme cestou žiadnych kvót. Je to prirodzené rozdelenie," povedal Fico.




Aj podľa podpredsedu Roberta Kaliňáka je to o chcení žien byť v politike. Nečuduje sa, že ženy veľký záujem nemajú. "V tomto priestore, kde opozícia často aj po predsedajúcich v parlamente vrieska spôsobom, ktorý sa nehodí ani do krčmy, tak sa niektorým ženám možno ani nečudujem," povedal.

Prvá žena na kandidačnej listine Smeru-SD je Jana Laššáková, ktorá kandiduje zo 14. miesta. Ďalšia zástupkyňa nežnejšieho pohlavia je až na 29. mieste. Ide o Denisu Sakovú, ktorá pracovala na reforme ESO.

Do prvej šesťdesiatky sa dostala aj Jana Vaľová, ktorá kandiduje z miesta 44. Dve miesta za ňou je štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Posledná žena, ktorá sa prebojovala do šesťdesiatky, je Mária Janíková.

Smer ponúka podľa R. Fica na kandidačnej listine viaceré nové tváre

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico.
Foto: TASR/Martin Baumann


Strana Smer-SD ponúka na svojej kandidačnej listine pre budúcoročné parlamentné voľby aj nové tváre. Prvou z nich je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý kandiduje zo siedmeho miesta. Oznámil to predseda strany Robert Fico.

Ďalšia nová tvár je podľa neho predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ktorý obsadil 17. priečku. Z 25. miesta kandiduje šéf komunikačného odboru Úradu vlády SR a bývalý novinár Erik Tomáš. A do prvej tridsiatky sa dostala aj Denisa Saková, ktorá je podľa Fica tvárou reformy ESO. Dostala číslo 29.

Novou tvárou kandidátky je aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. O hlasy voličov sa bude uchádzať zo 46. miesta. Hneď za ňou na listine nasleduje ďalší nováčik, štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz.

Novými menami na kandidačnej listine sú aj podpredseda Košického samosprávneho kraja Emil Ďurovčík a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec. Obaja sa zmestili ešte do prvej šesťdesiatky.

V zahraničnej politike je pre Smer jednotka M.Lajčák, reagoval R.Fico na P.Pašku

Na archívnej snímke zľava podpredsedovia vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister financií SR Peter Kažimír, premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák.
Foto: TASR - Martin Baumann


V zahraničnej politike je pre Smer-SD jednotka súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý síce v strane nie je, ale do parlamentných volieb kandiduje. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico tak reagoval na vyjadrenia podpredsedu Pavla Pašku, že ak by dostal ponuku na post šéfa diplomacie, uvažoval by o nej.

"Miroslav Lajčák je špičkový diplomat. Je pre nás absolútnou jednotkou pokiaľ ide o zahraničnú politiku, čím odpovedám na akékoľvek úvahy a špekulácie veľmi jasne," vyhlásil Fico. Na otázky, či si vie Pašku predstaviť ešte v nejakej výkonnej funkcii odpovedal vyhýbavo.

"Pavol Paška je podpredseda strany a pri tomto vyjadrení začínam aj končím. Nikto z nás nemá nič isté, ani ja. Všetko majú v rukách ľudia," doplnil Fico. Pripomenul, že Paška mal na starosti integráciu stredoľavého priestoru. "A dotiahol ju do mimoriadne úspešného konca. Vytvorili sme silný subjekt," poznamenal Fico.

Vnútorné pnutia v strane odmieta. Zdôraznil, že v Smere-SD sa netvoria platformy, ani neodchádzajú poslanci. V súvislosti s tým, že Paška v budúcoročných parlamentných voľbách nekandiduje rovnako ako Renáta Zmajkovičová, uviedol, že obaja mu oznámili, že kandidovať nechcú. Obaja odišli z funkcií po medializácii kauzy piešťanského CT prístroja.

Kandidátna listina strany SMER – SD pre voľby do Národnej rady SR 5. marca 2016
1. Robert Fico
2. Robert Kaliňák
3. Peter Pellegrini
4. Peter Kažimír
5. Marek Maďarič
6. Peter Žiga
7. Miroslav Lajčák
8. Richard Raši
9. Ján Počiatek
10. Ján Richter
11. Juraj Blanár
12. Martin Glváč
13. Jaroslav Baška
14. Jana Laššáková
15. Ľubomír Vážny
16. Ľubomír Jahnátek
17. prešovský župan Peter Chudík (na kandidátke je prvýkrát)
18. Tibor Glenda
19. Stanislav Kubánek
20. Vladimír Faič
21. Dušan Čaplovič
22. Ján Podmanický
23. Viktor Stromček
24. Róbert Madej
25. Erik Tomáš
26. Miroslav Číž
27. Igor Federič
28. Igor Choma
29. Denisa Saková – vedúca služobného úradu na ministerstve vnútra, kandiduje prvýkrát
30. Dušan Galis
Zdroj: Smer-SD