Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Smer-SD: Prezidentka odvolala Šimka, lebo začal vidieť, čo pácha NAKA

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Líder strany Smer-SD Robert Fico podotkol, že premiér Ľudovít Ódor nepovedal ani jednu vetu, prečo má Šimko skončiť vo funkcii, a dôvody len naznačoval.

Bratislava 19. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala Ivana Šimka z funkcie ministra vnútra, pretože začal vidieť zverstvá, ktoré pácha Národná kriminálna agentúra (NAKA), a hovoriť o nich. Uviedol to líder strany Smer-SD Robert Fico s tým, že prezidentka ich dlhodobo kryje. Tento krok má podľa strany viesť k dokončeniu úlohy zničiť opozíciu a zmanipulovať voľby vyfabulovanými trestnými stíhaniami.

Fico podotkol, že premiér Ľudovít Ódor nepovedal ani jednu vetu, prečo má Šimko skončiť vo funkcii, a dôvody len naznačoval. Jediný dôvod takého kroku je preto podľa neho to, že Šimko "pchal nos tam, kde nemal". Tvrdí, že Čaputová od začiatku súhlasí s likvidáciou opozície prostredníctvom trestného práva.

Bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a exminister vnútra Robert Kaliňák sa zhodli, že vyjadrenia Šimka, ktoré mali byť dôvodom jeho odchodu, boli v súlade so zákonom. Obetovanie ministra, ktorý nemal v minulosti žiadne porušenia zákona, je podľa Gašpara znakom, že sa niečo chystá. Tvrdia, že chcú využiť Policajný zbor na manipuláciu predčasných volieb prostredníctvom vyfabulovaných trestných stíhaní.

Prezidentka odobrala v stredu Ivanovi Šimkovi poverenie viesť Ministerstvo vnútra SR. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ľudovíta Ódora. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície, ktorú sa podľa jeho slov nepodarilo obnoviť.