Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Smer-SD si stále stojí za svojím, že post šéfa NKÚ patrí opozícií

Róbert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak sa však opozícia nedokáže skutočne dohodnúť na jednom mene, sociálni demokrati sú pripravení vybrať aj z viacerých kandidátov opozície.

Bratislava 27. júla (TASR) - Prísľub vládnej strany Smer-SD o tom, že post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) patrí spoločnému kandidátovi opozície, platí aj po štvrtkovom (26.7.) hlasovaní, keď jej jediný kandidát nebol zvolený. Ak sa však opozícia nedokáže skutočne dohodnúť na jednom mene, sociálni demokrati sú pripravení vybrať aj z viacerých kandidátov opozície. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Predstavitelia opozičných strán - všetci - podpísali spoločného kandidáta pána (Kamila) Krnáča, a potom za neho nehlasovali. Opozícia teda nepredložila spoločného kandidáta, pretože ho nepodporili opoziční poslanci... Ak takého nemajú, nech každá opozičná strana predloží kandidáta a my sa rozhodneme v Smere, ktorého z týchto opozičných kandidátov podporíme," uviedol Fico.

Predseda vlády tak reagoval na výzvu lídrov všetkých opozičných strán. Tí zaslali šéfovi exekutívy list, v ktorom ho okrem iného vyzývajú, aby sociálni demokrati zabezpečili zvolenie Kamila Krnáča za predsedu NKÚ. Urobili tak napriek tomu, že vo štvrtok nezískal hlasy všetkých opozičných poslancov, ktorí ho pôvodne verejne podporili.

Šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov si premiérovu reakciu vysvetľuje ako snahu ovplyvniť výber opozície. "Fico týmto potvrdil, že na Slovensku nebude žiadnu verejnú funkciu zastávať nik, kto nebude vyhovovať Smeru a koho on osobne neschváli. Správa sa ako typický kádrovák z čias minulého režimu," uviedol na margo reakcie predsedu vlády.

Podľa Fica bude postup opozície pri hlasovaní o vlastnom kandidátovi pre sociálnych demokratov poučením do budúcnosti. "Kríza dôvery, ktorá je medzi opozičnými stranami, je podstatne hlbšia, ako sa možno zdá. My čakáme na spoločného kandidáta. Zatiaľ nám ho nepredložili," doplnil.