Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SMER-SD: Ľudia si zaslúžia istoty najmä v období krízy

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prostredníctvom videa snem pozdravilo viacero európskych štátnikov, vrátane francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Na predvolebný slogan Smeru-SD, ktorým strana garantovala voličom sociálne istoty, nadviazala strana aj v posolstve, ktoré dnes odsúhlasil výročný snem socialistov.

"Len zodpovednou politikou sa bude dariť napĺňať základné politické posolstvo strany Smer-SD o tom, že ľudia, najmä v období krízy, si zaslúžia istoty," uvádza sa v dokumente.

"Na konci druhého roku vládnutia v tomto volebnom období musíme odpovedať našim voličom, či sme naplnili naše posolstvo, podľa ktorého si ľudia aj v kríze zaslúžia istoty," konštatoval aj líder Smeru-SD Robert Fico v prejave na sneme. Dodal, že jeho vláda viac zdanila firmy a ľudí, ktorí zarábajú viac ako 3000 eur mesačne, ale nezvýšila DPH. V prvých dvoch rokoch podľa neho nebol priestor na rozširovanie sociálneho štandardu, v nasledujúcich dvoch rokoch už by Smer-SD chcel presadiť viac aj v tejto oblasti.

Na tieto slová reaguje aj schválený dokument. "V prvej polovici vládnutia strany Smer-SD objektívne nebol priestor na zásadnejšie rozšírenie sociálneho štandardu, o to viac sa kládol dôraz na ochranu jeho súčasnej úrovne a nápravu deformácií z predchádzajúceho obdobia pravicovej vlády. Odzrkadlilo sa to napríklad zvýšením minimálnej mzdy, ale aj primeraným zvýšením platov učiteľov, zdravotníkov a zamestnancom verejnej správy, zníženia cien energií alebo nezvyšovania DPH. V nasledujúcich dvoch rokoch však prichádza čas a delegáti snemu k tomu vyzývajú vládu, aby došlo k citeľnému rozšíreniu sociálneho štandardu," uvádza sa v texte posolstva.

"Nie sú to žiadne veľké sumy. Ale je to symbol, že sme pripravení ísť touto cestou," poznamenal na margo zvýšenia platov na dnešnej tlačovej konferencii líder Smeru-SD. Dnešné posolstvo strany potvrdilo tri priority Smeru-SD v nasledujúcom období, teda zníženie nezamestnanosti na úroveň priemeru eurozóny do roku 2016, tlak na zvyšovanie miezd, ktoré by mali sledovať produktivitu práce a boj s daňovými únikmi.

Na dnešnom slávnostnom sneme, ktorý sa niesol pod heslom "Stabilne a zodpovedne pre Slovensko" sa okrem delegátov zúčastnili predstavitelia diplomatického zboru, členovia vlády za Smer-SD, poslanci Národnej rady za túto stranu, europoslanci, predsedovia samosprávnych krajov zvolení s podporou Smeru-SD Tibor Mikuš, Milan Belica, Jaroslav Baška, Juraj Blanár, Peter Chudík a Zdenko Trebuľa. prišli ľavicoví primátori Milan Ftáčnik, Jozef Dvonč, Igor Choma a Richard Raši.

"Som veľmi rád, že sa dnes rokovania zúčastnili aj naši partneri, prezident KOZ Jozef Kollár, predseda SZPB Pavol Sečkár a predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky," privítal hostí v úvode podujatia predsedajúci Pavol Paška. Na sneme sa zúčastnili aj zástupcovia zamestnávateľských zväzov, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, expredseda SNS, dnes predseda Dozornej rady Asociácie zamestnávateľov, zväzov a združení SR Víťazoslav Móric, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár a zástupcovia zboru premiérových poradcov.

"Na snem bolo pozvaných 445 delegátov, počet prítomných je 395, účasť v percentách je 89 percent a snem je uznášaniaschopný. Mali sme pozvaných 97 hostí, z nich až 78 osobne prišlo," konštatoval na začiatku dnešného snemu Paška. Prostredníctvom videa snem pozdravilo viacero európskych štátnikov, vrátane francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.