Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť podpísali koaličnú dohodu

Na snímke sprava predseda SNS Andrej Danko, predseda Smer-SD Robert Fico, predseda Most-Híd Béla Bugár a šéf strany #Sieť Radoslav Procházka si pripíjajú po podpise koaličnej dohody. Foto: TASR

Stalo sa tak 17 dní po parlamentných voľbách.

Bratislava 22. marca (TASR) - Lídri Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár a Radoslav Procházka dnes podpísali koaličnú dohodu. Stalo sa tak 17 dní po parlamentných voľbách v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu.




Strany sa už skôr dohodli na rozdelení postov vo vláde aj v Národnej rade (NR) SR. Smer-SD bude mať vo vláde deväť postov, SNS tri, Most-Híd dva a #Sieť jeden. Predsedníctvo Smeru-SD rozhodlo, že premiérom bude naďalej Robert Fico, vicepremiérom pre investície Peter Pellegrini. Rezort vnútra naďalej povedie Robert Kaliňák, financie Peter Kažimír, zahraničné veci Miroslav Lajčák, kultúru Marek Maďarič, ministerstvo práce Ján Richter, ministrom zdravotníctva bude Tomáš Drucker a ministrom hospodárstva Peter Žiga.

SNS na post ministra obrany nominuje Petra Gajdoša, za ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a na rezort školstva Petra Plavčana. Most-Híd posiela na ministerstvo spravodlivosti Luciu Žitňanskú a na rezort životného prostredia Lászlóa Solymosa. Jediným zástupcom #Siete v novej vláde bude minister dopravy Roman Brecely.



Líder SNS Andrej Danko kandiduje na post predsedu NR SR, podpredsedami parlamentu majú byť Martin Glváč (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (#Sieť) a za opozíciu Lucia Nicholsonová (SaS).



Pozrite si záznam z podpisovania koaličnej dohody: