Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Smer-SD: Koaličné strany by samy nemali vytvárať napätie v jej vnútri

Na snímke uprostred predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Strana Smer-SD to uviedla v reakcii na obvinenie SNS, že predsedníčka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) svojím postupom porušila koaličnú zmluvu.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Predstavitelia vládnej koalície by sa mali zdržať krokov, ktoré medzi nimi spôsobujú napätie. Strana Smer-SD to uviedla v reakcii na obvinenie SNS, že predsedníčka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) svojím postupom porušila koaličnú zmluvu a preto žiadajú jej odstúpenie.

"V čase, keď vládna koalícia čelí ďalšiemu hrubému útoku zo strany opozície, prezidenta a médií, by sa mali jej predstavitelia vyvarovať akýchkoľvek krokov, ktoré by vytvárali napätie medzi koaličnými partnermi," tlmočil názor Smeru-SD hovorca strany Ján Mažgút.


Zahraničný výbor NR SR prijal v stredu stanovisko, ktorým odmietol legitimizáciu anexie a okupácie Krymu návštevami ústavných činiteľov SR. Poslanci výboru tak urobili po tom, čo nezaradený poslanec Peter Marček prednedávnom navštívil Krym. Hlasovania sa zdržal len jeden z prítomných členov výboru, ostatní hlasovali za. Poslanci za SNS a Smer-SD sa však z účasti na výbore ospravedlnili.

Zvolanie výboru aj presadzovanie prijatia uznesenia zo strany Cséfalvayovej podľa národniarov "prebiehalo v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov". Konanie predsedníčky preto označili za nezlučiteľné s jej ďalším pôsobením v tejto funkcii.


Predseda Mosta-Híd Béla Bugár však odmieta, že by jeho nominantka porušila koaličnú dohodu. "Tá hovorí o tom, že porušením koaličnej zmluvy je, keď koaličný partner, povedzme cez svojich poslancov, nesúhlasí s návrhom a druhý koaličný partner to odsúhlasí s pomocou opozície. V tomto prípade tam ani jeden poslanec vládnej koalície okrem Mosta nebol, tým pádom nemohlo dôjsť k porušeniu, pretože nikto nehovoril, že s tým uznesením má problém," povedal pre TASR.