Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD štyri roky v zdravotníctve premrhal, tvrdí Marian Faktor

Marian Faktor Foto: TASR/Michal Svítok

Príkladom premrhanej príležitosti má byť podľa Faktora elektronizácia zdravotníctva, ktorá by systému ušetrila desiatky miliónov eur.

Bratislava 30. januára (TASR) – Smer-SD štyri roky vládnutia v zdravotníctve podľa experta KDH pre zdravotníctvo Mariana Faktora premrhal. "Jednofarebná vláda svoju politickú silu vôbec nevyužila na potrebné zmeny v zdravotníctve - na posilnenie postavenia pacienta. Nedokázala ani len pokračovať v rozbehnutých zmenách z obdobia vlády Ivety Radičovej. Boj s korupciou nenadviazal na našu snahu. Naopak, kauzy, ako boli pochybné zmluvy, CT, či predražená strava od luxemburských schránok, Smer reálne neriešil, len zahmlieval a hral do stratena," skonštatoval.

Napriek tomu, kritizoval ďalej, že Smer mal možnosť, neprijal ani opatrenia, na ktorých je široká zhoda ako eHealth, spravodlivé financovanie nemocníc cez DRG a výstavba novej nemocnice. Všetko sa odložilo za horizont volieb. Podľa neho Smer-SD zmeškal tiež príležitosť posilniť práva a postavenie pacienta definovaním nároku na zdravotnú starostlivosť. Situáciu mal, naopak, zhoršiť, zákazom poplatkov, ktorý v praxi nefunguje a spôsobil chaos.

"Z rečí o boji so zadlžovaním nemocníc napokon nebolo nič. Nemocnice sa zadlžovali veselo ďalej a dlh sa potom, čo vláda Ivety Radičovej nemocnice oddlžila, opäť blíži k 500 miliónom eur," poukázal Faktor. Upozornil, že jednou z kľúčových vecí nového ministra bude preto pripraviť funkčný plán na zastavenie zadlžovania. "A bude musieť mať veľmi dobrý plán, pretože musí presvedčiť vládu, že ide naozaj o posledné oddlženie," podotkol.

Príkladom premrhanej príležitosti má byť elektronizácia zdravotníctva, ktorá by systému ušetrila desiatky miliónov eur. "Nezavedenie e-healthu do praxe je zlyhaním ministerstva zdravotníctva. Sám som podobný systém v súkromnom sektore zavádzal a zvládli sme to za rok a necelé tri milióny eur. Ten štátny stál už 50 miliónov eur a každý rok nás stojí ďalších desať miliónov eur. Jeho bodkou mal byť nákup duplicitných kartičiek poistenca za 20 miliónov eur," povedal Faktor.

Úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa podľa jeho slov zlepšuje iba individuálne. "Sú prípady, keď nemocnice, lekári a iní poskytovatelia sa snažia a úroveň držia, alebo aj zlepšujú. Ale je to nie vďaka, ale napriek celkovému smerovaniu slovenského zdravotníctva," poznamenal. Myslí si však, že všeobecne sa úroveň zdravotnej starostlivosti za posledné roky výrazne zhoršila, čo má potvrdzovať aj aktuálny rebríček EHCI - hodnotenie zdravotných systémov z pohľadu pacienta.

"Z neho vyplýva, že úroveň zdravotnej starostlivosti od roku 2012, teda prakticky celé toto volebné obdobie, klesá. Kým vtedy sme boli hodnotení podobne ako susedná Česká republika, dnes sú oni na 13. mieste a my na 24. mieste. Takže kritika Smeru na adresu opozície, ale aj tretích strán, ako je cirkev, že ide o politikárčenie, je klamanie ľudí na Slovensku. Subjektívne skúsenosti pacientov, zdravotníkov, ale aj nezávislé hodnotenia sú toho dôkazom," zhodnotil.

Pozitívne vníma, že vláda aspoň zaviedla do praxe prerozdeľovací mechanizmus medzi poisťovňami, ktorý bol pripravený za Radičovej vlády. "Istý náznak snahy je aj prijatie stratégie rozvoja slovenského zdravotníctva. Problém je, že k nej vláda už neprijala konkrétne opatrenia na jej naplnenie. Určite dobrou správou je aj to, že sa pokračovalo v referencovaní cien liekov, na druhej strane sa mu nepodarilo zabezpečiť dostupnosť liekov pre slovenského pacienta. Treba povedať, že posun vpred je aj rezidenčný program pre praktických lekárov. A hoci celkovo obnova nemocníc bola opäť nezvládnutá, v Bratislave pribudla aspoň nová nemocnica sv. Michala," zhrnul Faktor.