Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Smer splnil, čo avizoval, parlament o stave justície nerokoval

Predseda parlamentu Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rokovanie otvoril, Smer-SD nepodporil program, plénum teda nemalo o čom rokovať a Paška schôdzu vzápätí ukončil. Celý proces trval len pár minút.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR o prehlbujúcom sa stave znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku dopadla podľa očakávania. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rokovanie otvoril, Smer-SD nepodporil program, plénum teda nemalo o čom rokovať a Paška schôdzu vzápätí ukončil. Celý proces trval len pár minút. Sociálni demokrati tento postup avizovali už v utorok (13.11.).

Mimoriadnu schôdzu iniciovali predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd združených v Ľudovej platforme. Výsledkom rokovania malo byť uznesenie, v ktorom by NR SR vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom justície. Zároveň by zákonodarcovia požiadali vládu o predloženie správy o konkrétnych opatreniach, ktoré urobila na vytvorenie podmienok na zvýšenie dôveryhodnosti justície.

Paška v utorok (13.11.) vysvetlil rozhodnutie Smeru-SD nepodporiť program schôdze tým, že je nezodpovedné v čase schvaľovania štátneho rozpočtu iniciovať takúto schôdzu. Poukázal na to, že parlament čaká štátny rozpočet pre rok 2013 a iné dôležité právne normy. "Myslím si, že netreba zdôrazňovať moment krízy a napätia, ktorý sprevádza príprava a celková konštrukcia tak dôležitého zákona," uviedol v utorok Paška.

Sociálni demokrati sú podľa neho pripravení sa k tejto otázke vrátiť, ale až po tom, ako poslanci schvália budúcoročný rozpočet. Sú pripravení diskutovať o téme aj s ľuďmi, ktorých sa týka. Paška považuje tému justície za dôležitú. Svedčí o tom podľa neho aj plánované stretnutie najvyšších predstaviteľov súdnej moci. Na ňom by chcel predseda parlamentu otvoriť tému imunity a odmeňovania sudcov, ale aj dôveryhodnosti súdov či prieťahov v justícii. Rokovať by o týchto témach chcel napríklad s predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom, ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom (nominat Smeru-SD), šéfkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou, ale aj bývalou šéfkou rezortu justície Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS).

Daniel Lipšic
Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodnutím Smeru nepodporiť program by sa mal podľa D.Lipšica zaoberať ÚS


Opoziční poslanci by sa mali obrátiť na Ústavný súd SR so žiadosťou, aby preskúmal postup vládneho Smeru-SD pri rozhodnutí nepodporiť program riadne zvolanej schôdze Národnej rady (NR) SR. Myslia si to nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, ktorí chcú so svojimi partnermi z opozičných strán o takomto podaní rokovať.

"Chceme s opozíciou diskutovať o tom, aby sme túto otázku dali na Ústavný súd, ktorý sa budeme snažiť požiadať o to, aby reálne povedal, čo je obsahom práva zvolať mimoriadnu schôdzu. Či len to, že sa stretneme vo vestibule, zahlasujeme a ideme domov, alebo aj to, že schôdza sa musí reálne konať, ak o to požiada podľa ústavy 30 poslancov tohto zákonodarného zboru," vysvetlil svoje výhrady exminister vnútra.

"Stav justície krízu výrazne ovplyvňuje. Ak malý živnostník musí čakať päť rokov, kým súd rozhodne o tom, že mu niekto nezaplatil, dovtedy skrachuje. Stav našej justície ovplyvňuje ekonomiku, počty pracovných miest a výrazne vplýva na rekordné počty nezamestnaných," poukázal opozičný poslanec.