Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

József Berényi: Autonómie sa netreba báť

Predseda SMK József Berényi v relácii POLITIKA Tu a teraz. Foto: Tablet.tv

Na dvadsiatich siedmych miestach SMK nemá protikandidáta a je tam len jedno mesto, a to je Šamorín, poznamenal predseda SMK na margo bydliska svojho konkurenta, predsedu Mosta – Híd Bélu Bugára.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Netreba neustále strašiť autonómiou, autonómia podľa predsedu SMK Józsefa Berényiho neznamená zmenu hraníc Slovenska. “Ešte raz zopakujem, a keď to bude treba, tak stokrát, že rešpektujeme územnú celistvosť Slovenska. Autonómia funguje už aj teraz, veď každá miestna samospráva funguje de facto ako autonómia,” vyhlásil v diskusii na portáli Teraz.sk Berényi.

“Obce sú autonómnymi jednotkami na území Slovenska. Autonómie majú regionálne samosprávy, univerzity. Netreba strašiť s týmto pojmom a už vôbec nie našim programom. Pre nás je dôležité vytvárať také podmienky, aby sme si mohli zachovať našu menšinovú identitu,” dodal na margo svojho skoršieho vyjadrenia, podľa ktorého chce SMK po komunálnych voľbách tému autonómie politicky otvoriť.

SMK vyzýva na voľbu Maďarov

Reagoval aj na otázku, prečo SMK vyzýva na južnom Slovensku na voľbu kandidátov maďarskej národnosti. “Nemáme žiadnu šancu vyhrať na severe Slovenska. Máme šancu vyhrať na južnom Slovensku a preto sa o to usilujeme,” poznamenal Berényi. Najväčším problémom slovensko – maďarských vzťahov je podľa neho otázka dôvery. “Prostredníctvom našich starostov a primátorov sa dá poukázať na to, že keď je primátorom občan maďarskej národnosti, neznamená to žiadne národno – bezpečnostné riziko, ale práve naopak,” zdôraznil Berényi.



“Netajíme sa tým, že chceme presadiť na južnom Slovensku dvojjazyčnosť a práve títo starostovia a primátori to dokážu,” dodal predseda SMK.

Ambície SMK a Šamorín

Strana maďarskej komunity má podľa neho ambíciu obhájiť výsledky z ostatných komunálnych volieb. “Dunajská Streda, Šamorín, Veľký Meder, Kolárovo, ale aj Tornaľa na východe sú mestami, kde sme vyhrali pred štyrmi rokmi a chceli by sme pokračovať,” povedal.

“Na dvadsiatich siedmych miestach nemáme protikandidáta a je tam len jedno mesto, a to je Šamorín. Náš kandidát, Gábor Bárdos, nemá protikandidáta. Je to výnimočný prípad, Šamorín je mesto 25 kilometrov od Bratislavy,” zdôraznil Berényi s tým, že sa možno nepáči predsedovi Mosta – Híd Bélovi Bugárovi, ktorý tam býva. “Náš primátor sa snaží spolupracovať s každým, aj s miestnou organizáciou Mosta – Híd, to je asi dôvod, prečo protikandidáta nemá,” podčiarkol Berényi.

Na archívnej snímke predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár.
Foto: TASR/Martin Baumann


Spolupráca s Mostom - Híd a rozhodnutie ústavného súdu

Tvrdí, že otázku koaličnej spolupráce s Mostom – Híd v komunálnych voľbách neriešili žiadnou straníckou direktívou. “Nechali sme to na miestne organizácie. Na tridsiatich troch miestach sme vytvorili koalíciu s Mostom – Híd, je to náš najčastejší koaličný partner,” pripomenul Berényi.

Reagoval aj na rozhodnutie Ústavného súdu nezaoberať sa podaním ohľadom dvojakého občianstva, pre SMK bolo podľa neho sklamaním. “Je to otázka dôvery. Keď bude väčšia, dvojaké občianstvo nebude vadiť nikomu. Som rád, že maďarský minister zahraničných vecí navštívil Slovenskú republiku, mal celkom dobré rozhovory s ministrom zahraničných vecí SR, aj s premiérom. Hovorili aj o dvojakom občianstve. Myslím si, že riešenie je v rukách slovenských a maďarských vládnych politikov, najmä slovenských,” uzavrel.

V diskusii hovoril aj o vzťahoch medzi kandidátmi SMK a Mosta – Híd v Komárne a Dunajskej Strede, situácii na východnom Slovensku a stratégii SMK v komunálnych voľbách.