Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SMK chce v eurovoľbách získať dva mandáty v Európskom parlamente

József Menyhárt, archívna snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Šéf strany zhodnotil aj nedávne novembrové komunálne voľby. Oproti roku 2014 sa podľa jeho slov SMK podarilo získať viac mandátov v prípade starostov a aj v prípade poslancov miestnych samospráv.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) chce v budúcoročných eurovoľbách získať dva mandáty v Európskom parlamente. V utorok na tlačovej konferencii to oznámil predseda strany József Menyhárt, ktorý za dôležité tiež pokladá blížiace sa prezidentské voľby. "Mojím želaním je, aby naša účasť na prezidentských voľbách bola čo najúspešnejšia," povedal.

Šéf strany zhodnotil aj nedávne novembrové komunálne voľby. Oproti roku 2014 sa podľa jeho slov SMK podarilo získať viac mandátov v prípade starostov a aj v prípade poslancov miestnych samospráv. "V roku 2014 sme mali 107 starostov, v tomto roku ich je za našu stranu 115. Poslancov bolo 1151, teraz ich máme 1248 (čo je viac o 97 mandátov)," spresnil Menyhárt. SMK tvrdí, že je rozhodujúce, aké má zastúpenie v miestnych samosprávach. Popri oblasti školstva a kultúry sa tu podľa strany totiž rozhoduje aj o otázkach hospodárstva, zdravotníctva či ochrany životného prostredia. "Ani na budúci rok sa výrazne nezlepšuje sociálna oblasť, navyše ani naše školy nie sú v dobrej kondícii. Želám si, aby sme v týchto rezortoch dokázali čeliť výzvam," uviedol Menyhárt.

Jedným z najvýznamnejších činností tohto roka bola z pohľadu SMK iniciatíva Federálnej únie európskych národnostných menšín (FUEN) na získanie milióna podpisov pre Minority Safe Pack. Jej cieľom je získať podporu k iniciatíve ochrany autochtónnych menšín v Európe. Týka sa to zhruba 50 miliónov príslušníkov domorodých menšín v jednotlivých európskych štátoch. Na Slovensku prebiehal zber podpisov pod riadením SMK.