Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SMK chce zrušenie časti novely školského zákona o málotriedkach

Na snímke predseda strany Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Foto: TASR/Michal Svítok

Málotriedky sa mali rušiť od 1. septembra 2015, poslanec Národnej rady SR Árpád Érsek (Most-Híd) však svojím pozmeňujúcim návrhom dosiahol odklad na september 2016.


Bratislava 12. februára (TASR) - Odsunutie účinnosti školského zákona o jeden rok zďaleka nevyriešilo problém s možným zánikom škôl v malých obciach, v ktorých nedokážu naplniť stanovené počty žiakov v triedach. Podľa podpredsedu SMK pre školstvo a kultúru Lászlóa A. Szabóa tak pre stranu ostáva naďalej cieľom zrušiť časť novelizovaného zákona, ktorá sa týka málotriedok.

Na dnešnej tlačovej konferencii SMK Szabó pripomenul, že hrozba zatvorenia sa v tomto prípade týka aj viacerých škôl s vyučovacím jazykom maďarským. "V takomto prípade nejde iba o zánik školského zariadenia, ale tiež miesta, ktoré má kultúrnomisijnú úlohu," zdôraznil podpredseda SMK.

Szabó pripomenul, že tomuto problému sa SMK spolu s odborníkmi venuje už od leta 2013, a to aj potom, čo sa platnosť novelizovaného školského zákona posunula na 1. septembra tohto roka. Dodal, že vďaka iniciatíve SMK požiadali starostovia obcí ministerstvo školstva o vynechanie časti o minimálnych počtoch tried v zákone. "K iniciatíve sa pripojilo viac starostov aj zo slovenských obcí, veď popri zhruba 100 školách s vyučovacím jazykom maďarským je ohrozených viac ako 600 slovenských škôl," informoval Szabó.

Ako ďalej skonštatoval, jedným z výsledkov doterajších krokov je, že v máji zverejnilo ministerstvo stanovisko, podľa ktorého je možné ponechať školu s nenaplneným počtom žiakov v prípade, že obec je schopná dofinancovať chýbajúce počty žiakov. "Naším prvoradým cieľom však zostáva, aby zo zákona vypadla nelogická a nerealizovateľná časť ohľadom málotriedok," zdôraznil Szabó a vyzval v tejto súvislosti k spolupráci ostatné politické strany.

Málotriedky sa mali rušiť od 1. septembra 2015, poslanec Národnej rady SR Árpád Érsek (Most-Híd) však svojím pozmeňujúcim návrhom dosiahol odklad na september 2016. Ustanovenia zákona upravuje minimálne počty žiakov v triede základnej školy. Ako v čase svojho návrhu uviedol Érsek, odkladom sa vytvoril čas, ktorý má poslúžiť na získanie relevantných informácií o počte žiakov v základných školách. Taktiež aj na prehodnotenie dosahov, ktoré zrušenie málotriedok so sebou prináša.

Ministerstvo školstva pre TASR uviedlo, že neplánuje plošné rušenie málotriedok, či už s vyučovacím jazykom maďarským, alebo aj iných. "V nedávnej novelizácii školského zákona takýmto školám dokonca uľahčilo hospodárenie povolením spájania viacerých tried rôznych ročníkov do jedného," uviedla Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva.

Podľa jej slov rezort na chod takýchto škôl finančne prispieva a prideľuje im prostriedky na základe výsledkov dohadovacieho konania. "V roku 2015 poskytlo ministerstvo školstva v klasickom dohadovacom konaní finančné prostriedky vo výške 481.414 eur pre 49 obcí, ktoré zriaďujú aj školy s iným vyučovacím jazykom," dodala Slušná.