Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SMK bude mať svojich kandidátov na poslancov a starostov v 445 obciach

Na snímke vpravo Gyula Bárdos uprostred predseda SMK Jószef Berényi, vľavo podpredseda SMK Iván Farkas. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Berényiho kandidáti SMK väčšinou nejdú do volieb v koalícii.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Strana maďarskej komunity (SMK) pôjde do nadchádzajúcich komunálnych volieb s podobným počtom kandidátov, ako tomu bolo pred štyrmi rokmi. Strana bude mať svojich kandidátov na poslancov alebo starostov v 445 obciach.

"Máme približne podobný počet kandidátov na miestnych poslancov a primátorov ako pred štyrmi rokmi. Zároveň na 27 miestach už tým, že nemá náš kandidát protikandidáta, pravdepodobne v novembri môžeme vyhlásiť s veľkou pravdepodobnosťou, že vyhráme voľby v týchto obciach," uviedol dnes predseda strany József Berényi. Ako dodal, ide väčšinou o obce až na Šamorín.

Podľa Berényiho kandidáti SMK väčšinou nejdú do volieb v koalícii. "Väčšinou naši kandidáti idú samostatne, avšak v týchto prípadoch, kde je koalícia, nie je len koalícia Mostu-Híd, ako sa to očakávalo, ale je to koalícia s rôznymi ďalšími stranami, či už z ľavice, alebo pravice," doplnil predseda SMK. Samostatne ide do boja o starostovskú stoličku 205 kandidátov strany, 34 ide v koalícii. SMK ďalej podporuje 27 kandidátov iných strán v koalícii, 16 kandidátov, ktorí sú nezávislí, ale sú členmi SMK a v 54 obciach podporuje strana nezávislého kandidáta. SMK má do volieb ako prioritu aplikovanie dvojjazyčnosti v praxi.

Komunálne voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra.