Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SMK má dvoch kandidátov na predsedu, Berényiho a Csákyho

Pál Csáky Foto: TASR/Michal Svítok

O novom lídrovi rozhodne sobotňajší (8.12.) kongres v obci Strekov.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Predseda SMK József Berényi už nie je jediný kandidát na šéfa strany. Na tento post je nominovaný aj bývalý predseda Pál Csáky. TASR to dnes potvrdil Berényi. O novom lídrovi rozhodne sobotňajší (8.12.) kongres v obci Strekov.

Stranícky orgán zvolí aj zvyšok vedenia. Na šéfa Republikovej rady je nominovaný okrem súčasného predsedu rady Gyulu Bárdosa aj exminister školstva László Szigeti, banskobystrický krajský šéf Péter Csúsz a expredseda strany Pál Csáky. SMK rozhodne aj o nových podpredsedoch, o tieto miesta sa podľa Berényiho uchádzajú známe aj neznáme mená.

Zo známych spomenul exministra životného prostredia Lászlóa Miklósa, ktorý je jedným z kandidátov na podpredsedu pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. O miesto podpredsedu pre samosprávy má záujem Péter Őry, hospodárske záležitosti by chcel zastrešovať Iván Farkas a o miesto medzi podpredsedami má záujem aj doterajšia podpredsedníčka pre sociálne veci, rodinu a zdravotníctvo Gabriella Németh.

SMK prechádza v poslednom období viacerými zmenami, vrátane názvu. Zo Strany maďarskej koalície je Strana maďarskej komunity a zmeny sa dotkli aj stanov. Ich úprava má okrem iného uľahčiť vstup novým členom. Stranícky kongres bude okrem vnútorných volieb riešiť aj súčasnú situáciu. "Prijmeme politické stanovisko k súčasnej situácii na Slovensku," uviedol Berényi.