Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SMK: Zastrašovanie v súvislosti s globálnym paktom by malo skončiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda strany József Menyhárt podotkol, že táto téma sa týka aj maďarskej komunity na Slovensku tak isto, ako aj celej krajiny a Európy.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) vyzvala strany Most-Híd a Smer-SD, aby skoncovali so zastrašovaním v súvislosti s Globálnym paktom OSN o migrácii, uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii právnik Dávid Nagy. Predseda strany József Menyhárt podotkol, že táto téma sa týka aj maďarskej komunity na Slovensku tak isto, ako aj celej krajiny a Európy.

Nagy tvrdí, že je potrebné zaujať stanovisko v súlade so záujmami väčšiny voličov, občanov Slovenska a celej Európy. "SMK dôrazne odmieta vydieračskú politiku od reality odtrhnutej úzkej elitnej vrstvy v záujme napomáhania migrácie. Vyhrážanie sa v tom zmysle, že odmietnutím paktu o migrácii sa zaradíme do skupiny špekulantských krajín, a to sa nám môže vrátiť pri rokovaniach o európskom rozpočte na najbližších sedem rokov, je priamym zastrašovaním väčšiny, ktorá s hlásateľmi paktu nesúhlasí," povedal.

"Účasť na globálnom pakte OSN o migrácii je dlhodobý záväzok, znamenajúci pre budúce generácie nevídané bezpečnostné a sociálne riziká, okrem toho ohrozuje aj našu kultúrnu identitu," uzavrel Nagy.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu za účasti ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD). Šéf slovenskej diplomacie nedávno okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu.

Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložili uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.