Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SMK možno príde s vlastným kandidátom na prezidenta

Pohľad na Prezidentský palác s Grasalkovičovou záhradou. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pravica zatiaľ s SMK nerokuje. Strana podľa Pála Csákyho čaká na telefonát od SDKÚ-DS alebo KDH.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Bývalý šéf SMK Pál Csáky pochybuje o úspechu Pavla Hrušovského (KDH) či Jána Čarnogurského v prípade ich kandidatúry v prezidentských voľbách.

Pravica by mala podľa neho hľadať kandidáta aj s SMK a mala by ponúknuť takého človeka, ktorý má šancu vyhrať. Ak to neurobí, SMK vraj bude zvažovať vlastného kandidáta.

"Rozhodnutie ešte v tejto veci nepadlo, ale pripomínam voľby, v ktorých sa kandidát Eduard Kukan nedostal do druhého kola kvôli strateným hlasom aj zo strany vtedajšej SMK. Takže treba konať rozvážne," upozornil v rozhovore pre TASR Csáky. Dodal, že by bol rád, keby "pravica mala takého kandidáta alebo kandidátku, ktorá by mala šancu vyhrať". SMK je podľa jeho slov pripravená v tejto veci pomôcť. "Ale ak bude ignorovaná, bude nútená hrať vlastnú hru, ktorá nemusí byť pozitívna pre celý tento proces," podotkol.

Pravica zatiaľ s SMK nerokuje. Strana podľa Csákyho čaká na telefonát od SDKÚ-DS alebo KDH. Upozorňuje, že bez 110.000 voličov SMK nemá pravicový kandidát na prezidenta šancu. Mená prípadných kandidátov, ktoré sa doteraz objavili, by si mala pravica podľa Csákyho ešte premyslieť. "Treba ešte popremýšľať a neurobiť unáhlené rozhodnutia v súvislosti s kandidátmi," povedal.

Na otázku TASR, či sa mu Hrušovský alebo Čarnogurský nepozdávajú, naznačil, že to nemusia byť dobrí kandidáti. "Môžeme sa teraz tváriť, že nejaký pravicový kandidát je pre nás dobrý. Ale aj z minulosti vieme, že politické osobnosti, ktoré už majú za sebou dosť bohatú kariéru a počas nej nedokázali získať sympatiu prevažnej väčšiny Slovenska, asi nebudú mať šancu ani v prezidentských voľbách," uviedol. Podľa Csákyho treba mať populárnejších ľudí, ktorým je potrebné pripraviť silnejšiu podporu nielen od politických strán, ale aj z občianskeho sektora.

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014. Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR, alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov. Záujem kandidovať avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský. Ako možný kandidát sa spomína aj premiér Robert Fico (Smer-SD), bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, bývalý veľvyslanec SR v USA Martin Bútora a aj zakladateľ Dobrého Anjela Andrej Kiska.