Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SMK odkladá rokovanie s Mostom-Híd, dôvodom je vznikajúca vláda s SNS

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská Foto: TASR - Jakub Kotian

Predseda Republikovej rady SMK László Szigeti však potvrdil, že SMK má naďalej záujem komunikovať s Mostom-Híd.

Bratislava 14. marca (TASR) - Strana maďarskej komunity (SMK) nepôjde na dnešné rokovanie s Mostom-Híd, na ktorom mali hovoriť o možnej budúcej spolupráci. Dôvodom je, že sa črtá vláda, v ktorej by Most-Híd sedel s SNS.

"Uzniesli sme sa na tom, že SMK sa nezúčastní na dnešnom rokovaní so stranou Most-Híd. Práve preto, že črtajúca sa formulácia vládnej koalície vyzerá tak, že súčasťou koalície by mala byť SNS. Pre našu stranu je to problematické. Nie je to v súlade s našou hodnotovou orientáciou, a preto sme sa rozhodli, že požiadame stranu Most-Híd o oddialenie rokovania,"
povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Republikovej rady SMK László Szigeti. Dodal, že pre SMK je neprijateľné, aby Most-Híd išiel do vlády s SNS.

SMK pôvodne prijala pozvanie na rokovanie s Mostom-Híd s tým, že mu zaslala svoje návrhy. Jedným z najdôležitejších bodov spolupráce je pre SMK odmietnutie vlády s účasťou SNS. "Jeden z najdôležitejších bodov bolo, že tak ako doposiaľ ani pre jednu stranu nie je prijateľná účasť SNS vo vláde a nie je prijateľná ani vonkajšia podpora takej vlády, ktorej súčasťou je SNS," povedal Szigeti.

Potvrdil, že SMK má naďalej záujem komunikovať s Mostom-Híd. Ale až po tom, čo bude jasná podoba novej slovenskej vlády. Strany by mali podľa Szigetiho komunikovať preto, aby spoločne plnili vôľu slovenských Maďarov. Spojenie Mosta-Híd a SMK vylúčil. "Spájanie nehrozí," podotkol. SMK si však vie predstaviť, že by prijala späť ľudí, ktorí kedysi z SMK odišli a sú dnes členmi Mosta-Híd. Mostu-Híd totiž hrozí, že pre spoluprácu s SNS by mohli niektorí členovia odísť.

Most-Híd ľutuje, že SMK nedokáže a nie je ochotná zúčastniť sa na plánovanom dnešnom rokovaní. "Po viacmesačnej komunikácii o dôležitosti spolupráce je rozhodnutie SMK prekvapivé a je pre nás sklamaním," konštatuje strana vo svojom stanovisku, ktoré poskytol hovorca Matej Kováč.

Pripomenul, že motívom stretnutia Mosta-Híd a SMK nemalo byť zostavenie vlády, ale diskusia o politickom zastúpení maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku v budúcnosti. "V prípade, že SMK nájde v sebe silu, aby po vyslovených slovách bola ochotná na reálnu spoluprácu na južnom Slovensku, strana Most-Híd je naďalej pripravená na rokovania," odkázali bugárovci.

Most-Híd zároveň verí, že sa SMK, ktorá je v súčasnosti bez predsedu, v blízkom období pozviecha. "A nechytí sa za hlavu opäť len rok pred voľbami, kedy už bude príliš neskoro," uzavrel Most-Híd.