Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prezidentským kandidátom za SMK by sa mal stať Gyula Bárdos

Gyula Bárdos Foto: TASR

Bárdosa ešte musí odobriť Republiková rada strany, ktorej zasadnutie sa bude konať budúci víkend.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Ďalším prezidentským kandidátom by sa mal stať člen predsedníctva Strany maďarskej komunity (SMK) Gyula Bárdos.

Na dnešnom brífingu po skončení rokovania predsedníctva strany, okresných a krajských predsedov to uviedol šéf SMK Jószef Berényi. Bárdosa ešte musí odobriť Republiková rada strany, ktorej zasadnutie sa bude konať budúci víkend.

Nominovanie Bárdosa označil predseda SMK za odvážny krok. "Chceme týmto krokom, touto nomináciou zdôrazniť, že sme plnohodnotnými a plnoprávnymi občanmi SR, že na základe ústavy aj my máme právo nominovať kandidáta na prezidenta a prostredníctvom nášho kandidáta si myslíme, že sa dá zároveň obnoviť pravý slovensko- maďarský dialóg," uviedol Berényi. Maďarská komunita a SMK podľa jeho slov doteraz nikdy nepostavila svojho kandidáta. "To bude po prvý raz, preto sme si vedomí, že je to revolučný krok. Ale nie je to jedinečný krok, nakoľko aj v Rumunsku a v Srbsku mali tamojší Maďari vždy svojho prezidentského kandidáta," >dodal šéf strany.

Podľa jeho názoru SMK touto nomináciou nerozbíja opozíciu. "Sme presvedčení, že náš kandidát nebude posledný, že tam budú viacerí kandidáti, ktorí dostanú menej ako on," dodal Berényi. Nevylúčil pritom ani to, že sa ich kandidát dostane do druhého kola. "Málokto očakával, že sa ja dostanem do druhého kola v Trnavskom kraji, " doplnil šéf SMK.

O Prezidentský palác má zatiaľ záujem 11 uchádzačov. Tento počet sa ešte zvýši, stále sa čaká na kandidáta Smeru-SD. Objaviť sa môžu aj ďalší. Prezidentské voľby budú na jar 2014. Súčasnej hlave štátu, Ivanovi Gašparovičovi, sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný nový prezident SR.

Kandidatúru zatiaľ oznámil Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a Milan Kňažko. Smer-SD zatiaľ nenavrhol nikoho, najčastejšie sa spomína premiér Robert Fico.