Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

József Berényi zostáva predsedom SMK, Csáky sa vzdal kandidatúry

József Berényi (vľavo) počas snemu SMK Foto: TASR/Milan Drozd

Strana si volila na dnešnom sneme šéfa Republikového rady a rozhodovala aj o nových podpredsedoch.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Predsedom SMK zostáva aj naďalej József Berényi. Na dnešnom sneme strany v Strekove v okrese Nové Zámky mal byť jeho protikandidátom expredseda SMK Pál Csáky. „Ten sa napokon rozhodol nekandidovať. Predsedom tak zostáva pán Berényi, ktorý dnes nemal žiadneho protikandidáta,“ uviedla pre TASR hovorkyňa SMK Helena Fialová.

Strana si dnes volila aj šéfa Republikovej rady. Na tento post bol pôvodne nominovaný aj Pál Csáky, ktorý sa však podľa Fialovej vzdal aj tejto kandidatúry. Na čele republikovej rady napokon bude stáť exminister školstva László Szigeti. „Uspel v súboji s dvomi protikandidátmi, ktorými boli Péter Csúsz a Attila Pethő,“ informovala Fialová.

SMK dnes rozhodovala aj o nových podpredsedoch. O tieto posty sa uchádzali viacerí kandidáti. Snem napokon rozhodol, že hospodárske a ekonomické záležitosti bude mať na starosti doterajší podpredseda Iván Farkas. Na svojom poste zostáva aj podpredseda pre samosprávy Péter Őry. Post podpredsedníčky SMK opätovne získala aj Gabriella Németh, ktorá bude mať na starosti sociálne veci, rodinu a zdravotníctvo. Za oblasť školstva a kultúry bude zodpovedať László A. Szabó. Až z druhého kola volieb vzišiel podpredseda SMK pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Stal sa ním exminister životného prostredia László Miklós.

SMK prechádza v poslednom období viacerými zmenami, vrátane názvu. Zo Strany maďarskej koalície je Strana maďarskej komunity a zmeny sa dotkli aj stanov. Ich úprava má okrem iného uľahčiť vstup novým členom.

SMK: Snem kritizoval vládu, uvítal však dialóg medzi Slovenskom a Maďarskom

Delegáti I. Republikového kongresu Strany maďarskej komunity (SMK), ktorý sa dnes konal v Strekove vítajú dialóg, ktorý sa vytvára medzi vládami Slovenska a Maďarska. Zároveň vyjadrili nádej, že pozitívny vývoj vzájomných vzťahov umožní riešenie viacerých problémov, ktoré sú otvorené už viacero rokov. "Sú to problémy národnostných komunít žijúcich v oboch štátoch, je to predovšetkým riešenie otázky dvojakého občianstva, zachovanie statusu Univerzity Jánosa Selyeho, možnosť jazykovej rovnoprávnosti na územiach, kde žijú aj národnostné komunity a zrušenie zásady kolektívnej viny zo slovenskej legislatívy," uvádza sa vo vyhlásení.

Delegáti kongresu SMK sa vyjadrili aj k protikrízovým opatreniam vlády. Podľa ich názoru sú protichodné s cieľmi, ktoré sú zakotvené vo vládnom programe. "Ide predovšetkým o zlepšenie podnikateľského prostredia, o zrušenie hospodárskych rozdielov v regiónoch a o podporu investícií s možnosťou vytvárania pracovných miest," konštatujú.

SMK zároveň vyjadrila nesúhlas so zrušením jednotnej dane, so zaťažovaním právnických osôb vyššími daňami, zaťažovaním stredných a malých podnikateľov a samostatne zárobkovo činných osôb zvýšením daní a odvodov. "Novelizácia Zákonníka práce sťažila vyjednávanie medzi zamestnávateľmi a zamestnancami a tým obmedzila pružný vývoj zamestnávania. Obmedzila možnosti zamestnávateľov pri tvorbe pracovných miest. Vzdala sa pozdvihnutia zaostávajúcich regiónov tým, že zanedbáva poľnohospodárstvo a nepodporuje s ním súvisiaci spracovateľský priemysel," vyhlásili delegáti snemu. Tí vláde vyčítajú aj to, že nepristupuje rovnako k ochrane životného prostredia a nepodporuje rozvoj cestovného ruchu ktorý by mohol znížiť nezamestnanosť na južnom Slovensku.

SMK dnes podporila aj boj zamestnancov školstva za ich záujmy. Rozhodnutie školských odborárov odmietnuť návrh vlády ohľadom miezd zamestnancov školstva pokladajú za pochopiteľné. "Podľa tohto návrhu by tým boli zaťažené miestne a krajské samosprávy. Návrh vlády na zrušenie škôl s nízkym počtom žiakov považujeme za neprijateľný. Treba urobiť všetko preto, aby si deti mohli osvojiť základy písania, čítania a počítania v mieste bydliska, v škole s vyučovaním v materinskom jazyku. Kongres sa v súvislosti s nastávajúcimi zápismi do školy obracia na rodičov maďarskej národnosti, aby smelo využívali svoje práva, a zapísali svoje deti do školy s vyučovacím jazykom maďarským," píše sa vo vyhlásení.

Delegáti kongresu kritizovali vládu a parlament aj za reformu verejnej správy, ktorá sa podľa nich začína bez auditu právomocí a kompetencií štátnej správy a samosprávy. SMK chce, aby k reforme došlo len po vykonaní porovnávacej analýzy.

Účastníci dnešného snemu v Strekove sa zaoberali aj parlamentnými voľbami v Rumunsku. "Vyjadrili svoju nádej, že prinesú pre tamojšiu maďarskú komunitu silné politické zastúpenie v zákonodarstve," uviedli.