Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

SMK: Spolupráca s Mostom-Híd stroskotala pre pocit nadradenosti

Foto: Ilustračné foto: TASR

Podľa šéfa Strany maďarskej komunity má strana Most-Híd pocit nadradenosti strany a nie je schopná predstaviť vhodných kandidátov do župných volieb.

Bratislava 4. júla (TASR) - Spolupráca Mosta-Híd a Strany maďarskej komunity (SMK) pre novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) stroskotala pre pocit nadradenosti strany Bélu Bugára a jej neschopnosti predstaviť vhodných kandidátov. Uviedol to predseda SMK József Menyhárt v reakcii na Bugárovo nedávne vyjadrenia, že SMK odmietla navrhovanú formu spolupráce a navyše dohodu podmienila tým, že sa Most-Híd stane čisto etnickou stranou. Most-Híd túto podmienku odmietol.



"To v žiadnom prípade. My si myslíme, že občianska strana tu má miesto. Samozrejme, máme ťažkú úlohu, lebo to musíme vysvetľovať našim slovenským aj maďarským voličom. Ale funguje to," povedal Bugár. Most-Híd podľa jeho slov navrhoval SMK, že existujúca nenávisť sa dá odstrániť spoluprácou vo voľbách do VÚC, potom samosprávnych a prípadne aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Ak by ľuďom ukázali, že to funguje, mohli by obe strany podľa Bugára spolupracovať v parlamentných voľbách. "SMK to odmietla," skonštatoval Bugár. 

Podľa Menyhárta to bolo všetko inak a Bugára obvinil z dvojtvárnosti. Medzi SMK a Mostom-Híd podľa jeho slov boli rokovania výlučne o spolupráci v krajských voľbách. "Stretnutia sa vôbec nezaoberali miestnymi voľbami alebo voľbami do Európskeho parlamentu," poznamenal. Odmietol tiež, že by si SMK kládla podmienku, aby Most-Híd zastupoval iba záujmy Maďarov na Slovensku.

Za nedohodou na spolupráci je podľa Menyhárta Most-Híd. "Okrem rokovaní na najvyššej straníckej úrovni prebehli aj rokovania v regiónoch, pretože to bolo súčasťou dohody oboch strán. Bohužiaľ, kvôli prístupu vyplývajúceho z pocitu nadradenosti z dôvodu vládnej pozície nedošlo k dohode, pretože Most-Híd popri svojej politike v rámci parlamentu zanedbal regionálnu úroveň, a preto nedokázal predstaviť vhodných kandidátov," uviedol Menyhárt vo svojom stanovisku.

Predseda SMK zároveň zdôraznil, že jeho strana pristupuje k zastupovaniu záujmov Maďarov žijúcich na Slovensku s plnou zodpovednosťou. "A súčasťou tohto faktu je aj dialóg medzi oboma stranami. Preto budeme iniciovať rokovania pred komunálnymi, európskymi parlamentnými voľbami, ako aj pred voľbami do Národnej rady SR," uzavrel.