Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podľa SMK je termín rokovania s Mostom-Híd otvorený

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

SMK, zameraná na voličov maďarskej národnosti, už podľa ich tlačového odboru rokovala o tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov s viacerými stranami.

Bratislava 15. januára (TASR) - Termín rokovania o spolupráci medzi Mostom-Híd a SMK je zatiaľ otvorený. Pre TASR to uviedol Attila Puskás z tlačového odboru SMK. Na otázky ohľadom spolupráce vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) doplnil, že určitá forma dialógu medzi stranami na úrovni miestnych a krajských samospráv existuje.

O tom, či pôjde SMK s Mostom-Híd, prípadne s inou stranou do regionálnych volieb, rozhodnú jednotlivé regióny. "Budeme hľadať riešenia vyhovujúce pre maďarskú komunitu na Slovensku, aby naše záujmy mali čo najsilnejšie zastúpenie," zdôrazňuje SMK a pripomína, že vo všetkých krajoch je situácia iná. "Z tej budeme vychádzať," dopĺňa strana.

SMK už podľa tlačového odboru rokovala o tohtoročných voľbách do VÚC s viacerými stranami. "Rozhodovanie o župných koalíciách však patrí podľa Stanov SMK do právomoci krajských rád, preto je o nich ešte predčasné hovoriť. Rokovania pokračujú," zopakovala strana, ktorá mieni postaviť vlastných kandidátov tam, kde bude šanca na ich zvolenie.

Most-Híd sa bude podľa svojho predsedu Bélu Bugára pokúšať o koalície v krajoch, rokovania sú však ešte len na začiatku. Nevylúčil spoluprácu s SMK. Most-Híd sa podľa Bugára pokúsi postaviť aj jedného kandidáta na predsedu kraja. Bugár nepovedal, o ktorý kraj sa pokúsi, Bratislavský to však nebude.

Most-Híd a SMK sa nedávno stretli na konferencii v Dunajskej Strede, kde spoločne podpísali vyhlásenie za zachovanie maďarských škôl. Išlo o stretnutie, na ktorom po dlhom čase rokovali predsedovia oboch strán. Vedenie strán sa mohlo stretnúť už po marcových parlamentných voľbách. Rokovanie inicioval Most-Híd, ale doteraz k nemu nedošlo. Pre vtedajšie vedenie SMK bolo totiž spojenie Mosta-Híd s SNS problém, rovnako ako spôsob vzniku vládnej koalície.

Rozhodnutie o tom, či ísť rokovať s Mostom-Híd, nechalo staré vedenie na nové. Most-Híd už vtedy hovoril, že je naďalej pripravený s SMK rokovať. V júli minulého roka predseda SMK József Menyhárt potvrdil pripravenosť SMK rokovať s Mostom-Híd o prípadnej spolupráci, termín neurčil.