Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SMK vyzýva svojich, aby sa zúčastnili na referende o ochrane rodiny

Predseda strany SMK József Berényi. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Po skončení rokovania Republikovej rady v Bratislave to uviedol predseda SMK József Berényi.

Bratislava 24. januára (TASR) – Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva svojich priaznivcov a podporovateľov, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom referende o ochrane rodiny. Po skončení rokovania Republikovej rady v Bratislave to uviedol predseda SMK József Berényi.

"Nakoľko sme konzervatívnou aj kresťanskou stranou a presadzujeme tradičný model rodiny, tak v tomto duchu vyzývame svojich priaznivcov, aby sa zúčastnili na referende 7. februára a hlasovali podľa tejto hodnoty. Čo to pre nich znamená, to už necháme na našich priaznivcov," povedal Berényi. On sám sa na referende zúčastní a bude trikrát hlasovať za.

Predseda SMK dnes taktiež informoval, že strana začala prípravu na nadchádzajúce parlamentné voľby, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v roku 2016. Novinkou je, že strana otvorila kandidátku aj pre nečlenov. Jeden nestraník by sa podľa Berényiho mal dostať aj do prvej desiatky. "Otvorili sme brány SMK, lebo vidíme potrebu, aby sme mobilizovali aj tých voličov, ktorí by nešli voliť, ktorí hľadajú nové tváre, nové dimenzie, nové nápady," dodal.

Strana v parlamentných voľbách verí v úspech. "Vidíme, že prieskumy sú pre nás prijateľné, stále oscilujeme okolo piatich percent," dodal Berényi.

SMK zároveň vyjadrila ľútosť nad vyhlásením strany Most-Híd, že do parlamentných volieb v roku 2016 pôjde sama. "Týmto upustila od možnosti zjednotiť politickú silu jestvujúcu v maďarskej komunite," zdôraznil Berényi.

Republiková rada sa okrem iného zaoberala aj témou fungovania II. dôchodkového piliera či problematikou rozvoja zaostalých regiónov.