Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SMS komunikáciu medzi Dikom a Grendelom bude riešiť mediálny výbor

Gábor Grendel Foto: TASR/Martin Baumann

Posledné udalosti okolo možného ovplyvňovania verejnoprávneho spravodajstva vzájomnou komunikáciou politika a šéfredaktora viedli, aby iniciovala mimoriadne zasadnutie výboru pre kultúru a médiá.

Bratislava 27. októbra (TASR) - SMS komunikácia medzi šéfom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom a bývalým hovorcom ministra vnútra a súčasným poslancom Gáborom Grendelom (OĽaNO-NOVA) zamestná parlamentný mediálny výbor. Jeho mimoriadne rokovanie iniciuje SNS, ktorá v komunikácii vidí možné ovplyvňovanie spravodajstva. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii poslanec Karol Farkašovský.

"Posledné udalosti okolo možného ovplyvňovania verejnoprávneho spravodajstva vzájomnou komunikáciou politika a šéfredaktora viedli, aby iniciovala mimoriadne zasadnutie výboru pre kultúru a médiá," uviedol Farkašovský.

SNS chce od vedenia RTVS počuť, aké konkrétne kroky podnikne, aby sa takáto situácia neopakovala. "Napríklad, či bude školiť redaktorov, ako si vytvárať vzťah s politikmi, čo si dovoliť a čo nie," poznamenal.

Farkašovský odmietol špekulácie o snahe SNS ovládnuť verejnoprávnu RTVS. "Jednoznačne to odmietame. Pokiaľ ide o existenciu médií verejnej služby, sú potrebné, mimoriadne dôležité a veľmi užitočné. Tvoria totiž protipól komercii," povedal.

Pripomenul, že na budúci rok končí mandát súčasnému generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi. Farkašovský by chcel, aby budúci úspešný kandidát na šéfa RTVS predložil "komplexnú manažérsku koncepciu rozvoja tejto inštitúcie".

Nepriamo vylúčil, že sa bude uchádzať o post generálneho riaditeľa RTVS. "Pokiaľ ide o profesionálne skúsenosti, myslím si, že ich mám. Ale mám aj dôveru, ktorú mi dali občania v parlamentných voľbách. Tá je pre mňa vzácna, drahá a vzácnejšia ako kreslo riaditeľa RTVS," uzavrel.