Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

VIDEO: Sprievod s truhlou M. Kováča ide do Prezidentského paláca

Na snímke smútočný sprievod s ostatkami zosnulého prezidenta Michala Kováča je na nádvorí Bratislavského hradu. V Bratislave dňa 13. októbra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Smútočný sprievod sa začal presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami lemujú príslušníci Ozbrojených síl SR.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Prvá časť štátneho pohrebu exprezidenta Michala Kováča prebiehala na Bratislavskom hrade, kde smútiaca rodina prijímala prvé kondolencie.

Okrem hostí rodiny zosnulého, slovenského prezidenta Andreja Kisku, predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka, premiéra Roberta Fica, exprezidentov Ivana Gašparoviča a Rudolfa Schustera či slovenskej vlády sa prvej časti smútočného aktu zúčastnili i bývalí predsedovia parlamentu a vlády SR, podpredsedovia Národnej rady SR a mnohí ďalší vrcholoví predstavitelia politického života.

O 12. hodine mimoriadne, na päť minút, zvonili zvony v celej Bratislave. Truhlu s pozostatkami exprezidenta naložili vojaci na lafetu delostreleckej húfnice. Smútočný sprievod sa začal presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami lemujú príslušníci Ozbrojených síl SR. Okolo lafety pochodujú príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.



Približne o 13. hodine, po hymne SR a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. TASR o tom informoval poradca prezidenta SR pre komunikáciu Roman Krpelan.

Na zádušnú omšu v Dóme sv. Martina je podľa Krpelana pozvaná aj verejnosť. Pri chráme je umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá vysiela celý priebeh štátneho pohrebu od 11. hodiny. "Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident SR Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč," uviedol Krpelan. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

Exprezident Kováč bude pochovaný v kruhu najbližšej rodiny na bratislavskom Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti. Na pohrebe budú aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta SR. Verejnosť sa s ním mohla rozlúčiť na Bratislavskom hrade už v stredu (12. 10.).

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v stredu (5.10.) vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.