Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Tony snehu komplikujú a ohrozujú život v mestách

Nebezpečná situácia nastala v športovej hale na bratislavských Pasienkoch. Foto: TASR/Eduard Fašung

Zo strechy športovej haly na Pasienkoch museli odhrnúť tony snehu.

Bratislava 18. januára (TASR) - Nebezpečná situácia nastala v športovej hale na bratislavských Pasienkoch. Nadštandardná nádielka snehu ohrozila stabilitu strešnej konštrukcie. Preto boli v hale zastavené všetky športové aktivity vrátene tréningov mládeže.

Partia desiatich chlapov dnes začala s manuálnym odpratávaním snehu zo strechy haly. Ako uviedol na dnešnom brífingu prezident Asociácie športových klubov Inter Bratislava Andrej Kolesík, bolo potrebné pristúpiť k preventívnemu zásahu a odpratať nahromadený sneh zo strechy unikátnej technickej pamätihodnosti - Hant Arény na Pasienkoch. "Nastala hraničná situácia, keď napadlo vyše 20 cm nového snehu. Strecha haly pod ťarchou niekoľkých desiatok ton snehu začala pomaly klesať. Poklesla o jeden až dva cm. Nejde o žiadnu kritickú situáciu. Špeciálna lanová konštrukcia zavesenia strechy s takouto situáciou ráta. Je pod stálym dohľadom statika. Nechceme však riskovať zdravie či dokonca životy našich športovcov. Len na športové aktivity mládeže halu denne využíva okolo 250 detí. Preto sme pristúpili k preventívnemu opatreniu, aby sme predišli prípadnej mimoriadnej situácii, aká napríklad nastala v Námestove, kde sa počas prevádzky zrútila pod ťarchou snehu strecha športovej haly," povedal Kolesík.

Práce na odhŕňaní snehu zo strechy haly by mali byť hotové ešte dnes. Kolesík predpokladá, že už popoludní by mali všetky športové aktivity pokračovať podľa rozpisu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Eduard Fašung


POPRAD: Kopy snehu odvážajú z námestia a iných častí mesta nákladné autá



Hromady snehu, ktoré komplikujú pohyb návštevníkom centra Popradu, začali pracovníci Správy mestských komunikácií (SMK) postupne odstraňovať. Hovorca Popradu Marián Galajda informoval, že nakladače a nákladné autá postupne vyvážajú sneh z Námestia sv. Egídia.

Podobným spôsobom čistia miestni cestári aj najkritickejšie miesta na sídliskách a v jednotlivých mestských častiach Popradu. "Do vývozu snehu boli nasadené dva nakladače, štyri nákladné autá a traktor s vlečkou," konkretizoval Galajda. Ďalšia technika dočisťuje sídliská.

Intenzívne sneženie zo začiatku týždňa, počas ktorého napadlo 30 centimetrov nového snehu, zamestnáva pracovné čaty SMK nepretržite už päť dní. Miestna samospráva bola nútená nasadiť aj externú techniku.

Medzi obcami Kátlovce a Dolné Dubové je cesta neprejazdná



Dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave informuje vodičov, že na ceste meste obcami Kátlovce a Dolné Dubové v okrese Trnava dopravu obmedzuje skrížený kamión. "Cesta je neprejazdná v oboch smeroch," konštatoval dispečer.

Cesty 3. triedy v Trnavskom kraji sú prejazdné iba v jednom pruhu



Cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné, avšak cesty 3. triedy sú zasnežené a prejazdné iba v jednom jazdnom pruhu. Medzi Hrnčiarovcami nad Parnou a Cíferom je situácia kritická, mimo cesty sa dostalo niekoľko áut, ktoré boli doslova sfúknuté z vozovky. "Žiadame preto vodičov, ak ich jazda nie je nevyhnutná, aby radšej nejazdili a cestu si naplánovali na lepšie počasie," povedala pre TASR trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

"Zimné pneumatiky by mali byť samozrejmosťou, no polícia stále eviduje prípady nehôd či škodových udalostí, ktorých príčinou bolo použitie letných pneumatík," konštatovala hovorkyňa. Podľa jej ďalších slov vodiči by mali zvážiť, či s takto vybaveným autom vyrazia na cesty. Nielenže môžu zaviniť nehodu a pripraviť nevinné osoby o zdravie či život, ale hrozia im aj pokuty. Stále platí, že predísť nehodám v aktuálnych poveternostných podmienkach možno najmä použitím zimných pneumatík, ale aj znížením rýchlosti a zvýšením vzdialenosti medzi vozidlami.

Polícia apeluje na vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Obzvlášť opatrne treba jazdiť najmä za dažďa a sneženia a hlavne, keď sa tvoria snehové jazyky.

Dopravu na Myjave začína komplikovať čerstvý sneh



Situácia na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja je stabilizovaná, všetky cesty sú zjazdné. Výnimkou sú cesty druhej a tretej triedy v okrese Myjava, kde začína dopravu komplikovať čerstvo napadnutý sneh.

Podľa informácií o zjazdnosti zo Slovenskej správy ciest je dvojcentimetrová vrstva čerstvého snehu na ceste druhej triedy medzi Brezovou pod Bradlom a Košariskami a na ceste z Brezovej pod Bradlom do Vrboviec až po hranice s Českou republikou. Rovnako dvojcentimetrová vrstva čerstvého snehu je na cestách tretej triedy v obvode Myjavy.

Na ostatných cestách kraja nie sú žiadne dopravné obmedzenia. Výnimkou sú horské priechody Skýcov a Fačkovské sedlo, kde už dlhšie platí zákaz prejazdu automobilov dlhších ako desať metrov.

Poľadovica komplikuje premávku na cestách v nitrianskom regióne



Sneh a ľad na cestách komplikujú premávku v nitrianskom regióne. Na ceste 1. triedy medzi Nitrou a Vrábľami za obcou Veľký Lapáš sa zrazili tri vozidlá. Vodiči vyviazli bez zranenia, obmedzený je však jeden jazdný pruh. „Cesta I/51 je zľadovatená, treba tam dbať na zvýšenú opatrnosť,“ upozornila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Obmedzená premávka je aj v Nitre na výjazde z kruhového objazdu na Bratislavskej ceste, kde sa stala ďalšia dopravná nehoda. Premávku na mieste riadia policajti.