Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na cestách východného Slovenska sa tvoria snehové jazyky

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na horských priechodoch je povrch vozoviek väčšinou suchý alebo vlhký.

Bratislava 18. januára (TASR) - Na cestách v okolí Prešova, Sečoviec, Trebišova a Kráľovského Chlmca sa vplyvom vetra vytvárajú snehové jazyky. Vodičov na to upozorňuje Slovenská správa ciest (SSC).

Prostredníctvom webu www.zjazdnost.sk cestári takisto informujú o zľadovatenom snehu do piatich centimetrov (cm), ktorý sa nachádza na úseku cesty II. triedy medzi Skalkou a Kremnicou. Zľadovatený sneh do dvoch cm sa nachádza tiež na cestách v okrese Žiar nad Hronom a na Hornom Považí.

Na horských priechodoch je povrch vozoviek väčšinou suchý alebo vlhký. Na horských priechodoch Podspády, Vrchslatina, Dobšiná, Huty, Chorepa, Besník, Branisko, Vernár je na ceste vrstva kašovitého snehu do dvoch cm, na Herlianskom sedle dosahuje výška snehovej vrstvy päť cm.

Zvýšenú opatrnosť je potrebné venovať jazde aj cez horské priechody Zbojská, Cukmantel a Veľké Pole, kde je dvojcentimetrová vrstva snehu miestami zľadovatená.

Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter

Vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra trvá v najvyšších polohách Tatier a Fatier mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Uvoľnenie lavín na strmých miestach je podľa lavínových špecialistov možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, týka sa najmä záveterných južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov, kde je naviate väčšie množstvo snehu. Najmä v strmých úzkych žľaboch s uvedenou orientáciou a v polohách pod skalnými stenami môže byť lavínové nebezpečenstvo lokálne aj zvýšené. Snehová pokrývka je v týchto lokalitách iba slabo spevnená a sneh je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov.

Na horách prevládala dnes ráno zmenšená oblačnosť až jasno, iba na podhorí miestami nízka oblačnosť alebo hmla. Ochladilo sa ešte výraznejšie, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 20 stupňov Celzia do mínus desať stupňov. Fúkal slabý až čerstvý vietor s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu. Silný vietor zaznamenali najmä na hrebeni Veľkej Fatry, kde dosahoval zrána rýchlosť v nárazoch až do 80 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách do troch centimetrov nového prachového snehu. Nový sneh stále nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami je ho nafúkaného aj viac ako 70 centimetrov. Naopak, na exponovaných miestach povrch tvorí starý zľadovatený sneh.