Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sa už lyžuje v piatich strediskách

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo

Lyžiarske podmienky sú prevažne dobré, s výškou snehu 20 až 40 cm.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Do dnešného dňa sa podarilo zasnežiť zjazdovky piatim našim strediskám, ktoré štartujú lyžiarsku sezónu práve v týchto dňoch. Včera si mohli priaznivci zimných športov vyskúšať premiérovú jazdu na Chopku a na Roháčoch v Spálenej, dnes tak budú môcť urobiť návštevníci stredísk Litmanová, Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso. Ďalšie areály zatiaľ čakajú na príchod väčších mrazov, aby mohli pokračovať v technickom zasnežovaní. Lyžiarske podmienky sú prevažne dobré, s výškou snehu 20 až 40 cm.

Prevádzka v otvorených strediskách je čiastočná, zhruba na 25 percent. Napríklad na Štrbskom Plese sú upravené svahy Interski a Juniorská, v Tatranskej Lomnici Štart západ a Štart východ, na Roháčoch v Spálenej zjazdovky Junior a Detská. V Litmanovej sa tento víkend lyžuje na hlavnej 400 metrovej zjazdovke, prevádzka tu je poldenná od 9.00 do 13.00 hod. a cena lístka 5 eur. Polovičné zľavy sú i na Roháčoch.

Pri príležitosti otvorenia lyžiarskej sezóny sa dnes koná na severnej strane Chopka veľká hudobná párty „Winter Music Opening“.

Snehové podmienky

Chopok sever - Biela Púť 30 - 40 cm dobré
Chopok sever - Záhradky 30 cm dobré
Chopok juh - Srdiečko 20 cm dobré
Roháče - Spálená 40 cm dobré
Litmanová 30 cm veľmi dobré
Tatranská Lomnica 30 cm dobré
Štrbské Pleso 40 cm veľmi dobré


Alpské strediská

Na príchod väčších mrazov, ale i silnejšieho sneženia čakajú aj alpské lyžiarske oblasti. Viacero stredísk zatiaľ posunulo začiatok lyžiarskej sezóny. Otvorené sú lokality vo vysokých polohách, zväčša ľadovce, kde napríklad Mölltaler Gletscher hlási 250 cm snehu, Hintertux 185 cm a napríklad na ľadovci Stubai je do 130 cm snehu. Lyžiarske podmienky sú prevažne dobré.

Rakúsko

Hintertuxer Gletscher 15 - 185 cm dobré
Ski Zillertal 0 - 185 cm dobré
Sölden 0 - 165 cm veľmi dobré
Kaunertaler Gletscher 135 - 165 cm dobré
Stubaier Gletscher 0 - 130 cm dobré
Obergurgl - Hochgurgl 5 - 90 cm veľmi dobré
Ischgl - Samnaun 0 - 40 cm dobré

Švajčiarsko

Matterhorn Ski Paradise 0 - 150 cm dobré
Saas-Fee 5 - 210 cm dobré