Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Podpredsedom KDH sa stal P. Zajac, hnutie chce zmeniť smerovanie SR

Na snímke zľava podpredsedovia KDH Miloš Moravčík, Július Brocka, regionálny tajomník KDH v Poprade Jozef Švagerko, podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, predseda KDH Ján Figeľ, podpredsedovia KDH Peter Belinský, Ján Hudacký, Pavol Zajac a predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan počas tlačovej konferencie po skončení 22. snemu KDH v Poprade 11. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ambíciou KDH je podľa predsedu voľbami v roku 2016 ukončiť obdobie vlády jednej strany, zmeniť ľavicové smerovanie SR a zároveň pretaviť obsah základného programu KDH do budúceho vládneho programu.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) si dnes v Poprade schválilo tézy, ktoré sú základom pre spoluprácu s odborníkmi a širokou verejnosťou tak, aby mohli byť pretavené do nového základného programu KDH. „Po 20 rokoch sme presvedčení, že Slovensko to potrebuje, že je veľa dôvodov pozrieť sa aj na dlhodobé ciele a ponúknuť mechanizmy, kroky, stroje a politiku pre dosiahnutie takýchto cieľov. Naším cieľom je tvorivé, rozvinuté a prosperujúce Slovensko. Je to možno vážna ambícia, ale KDH sa k nej odvažuje, má na to ľudí, skúsenosti a veľa dôvodov,“ uviedol po skončení snemu predseda hnutia Ján Figeľ.

Práve z takýchto programových východísk môže podľa neho vzniknúť politická alternatíva pre Slovensko. Tézy chce KDH koncentrovať okolo troch programových pilierov, a to je rodina, práca a spravodlivosť, ktoré sú dôležité tak pre jednotlivcov, ako aj pre spoločnosť. „Chceme prinášať konkrétne riešenia, či pre oblasť sociálno-ekonomickú, edukačnú, zdravotnú, ale aj širšiu, tak, aby Slovensko nezadlžovalo svoju budúcnosť, ale naopak, viacej tvorilo, ako trovilo,“ dodal Figeľ.

Ambíciou hnutia je podľa predsedu voľbami v roku 2016 ukončiť obdobie vlády jednej strany, zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska a zároveň pretaviť obsah základného programu KDH do budúceho vládneho programu. „Iba stabilita nestačí, Slovensko potrebuje stabilnú a zodpovednú vládu. Mojou ambíciou ako predsedu je posilniť KDH ako hospodársky a sociálne kompetentnú a odborne dôveryhodnú stranu. Tak isto chcem v krátkom čase predstaviť ombudsmana pre živnostníkov a malých podnikateľov, ktorý bude profesionálnym obhajcom tejto dôležitej časti podnikateľského stavu, ktorá je dnes zaťažovaná neskutočne nerozumnými opatreniami vlády jednej strany, v oblasti daní, odvodov, administratívy, nevymožiteľnosti práva, faktúr a ďalších,“ zdôraznil Figeľ. Kto to bude a ako má fungovať, predseda zatiaľ nechcel konkretizovať.

Nový podpredseda sa bude dominantne venovať vnútru, justícii, spravodlivosti a boju s korupciou

Na snímke nový podpredseda KDH Pavol Zajac (vľavo) počas tlačovej konferencie po skončení 22. snemu KDH v Poprade 11. októbra 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Do funkcie podpredsedu KDH bol dnes zároveň zvolený Pavol Zajac. Figeľ ho pozval do tímu, aby sa dominantne venoval oblasti vnútra, justície, spravodlivosti a boju s korupciou. „Aby sa na Slovensku viac darilo pravde, právu, spravodlivosti, jednoduchým ľuďom, skutočným istotám a nie vyvoleným,“ dodal Figeľ.

„Cítim obrovskú zodpovednosť voči členom strany, ale hlavne voči občanom Slovenska, aby som svojou prácou v Národnej rade SR prispel k tomu, aby sme prinášali riešenia pre Slovensko. Chcem v oblasti vymožiteľnosti práva, ale aj v boji proti korupcii dosiahnuť, aby nielen občania, ale aj podnikatelia, ktorí potrebujú viac vymoženosti práva a pracujú pri verejných zákazkách, dostali zaplatené za svoju poctivo odvedenú prácu. Len podporou podnikateľského prostredia môžeme dosiahnuť viac pracovných miest,“ uviedol Zajac. Podľa odborníkov sa ročne stráca z verejných zdrojov 500 miliónov eur v dôsledku korupcie. „Tieto peniaze potom chýbajú v školstve i zdravotníctve,“ zdôraznil Zajac.

Základný program dnes KDH schválilo vo forme téz a jeho finalizácia je na programe vo februári, keď bude mať hnutie 25. výročie.