Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Snem Matice slovenskej vyzval na systémové riešenie štátnej dotácie

Na snímke predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Foto: TASR - Martin Baumann

Snem v Liptovskom Mikuláši zvolala MS z dôvodu aktualizácie stanov MS a schválenia programu matičiarov na roky 2019 až 2021 s výhľadom do roku 2025.

Liptovský Mikuláš 13. októbra (TASR) - Matica slovenská (MS) vyzvala na systémové riešenie štátnej dotácie. Desaťročie sa podľa nej nemenila a vzhľadom na množstvo, obšírnosť a jedinečnosť matičnej činnosti ju považuje za nedostatočnú. Zhodli sa na tom delegáti na sneme organizácie v sobotu (12. 10.) v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom v nedeľu informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

Snem v Liptovskom Mikuláši zvolala MS z dôvodu aktualizácie stanov MS a schválenia programu matičiarov na roky 2019 až 2021 s výhľadom do roku 2025. Nový program na najbližšie tri roky reaguje na aktuálne výzvy doby, počíta s výraznou podporou členskej základne a za najväčší cieľ si kladie reštart matičnej vedy, uviedol predseda MS Marián Gešper.

Vedenie Matice slovenskej si podľa neho uvedomuje, že naplnenie programu si vyžaduje vyššie finančné prostriedky. "Matica slovenská žiada štát, aby začal systematicky valorizovať účelovú dotáciu z Ministerstva kultúry SR. Naposledy bola jej výška stanovená v roku 2009, avšak odvtedy zdražel život na Slovensku, drahšie sú služby či energie, zvýšila sa priemerná a minimálna mzda," vysvetlil správca MS Maroš Smolec.

Ministerstvo síce podľa neho v posledných rokoch uznalo dodatočným zvýšením financií, že so stanovenou dotáciou 1,494 milióna eur nemôže MS fungovať, ale MS potrebuje systémové riešenie dotácie, ktoré bude súčasťou štátneho rozpočtu. "Matica slovenská je pre slovenskú spoločnosť prospešná, dnes už aj modernejšia a aktivita tisícov matičiarov vo všetkých regiónoch Slovenska je nenahraditeľná a v záujme Slovenskej republiky, za minulý rok organizovali v priemere tri podujatia za dva dni," tvrdí.

Aktualizácia stanov MS sa dotkla i počtu členov výboru. "Z praxe vyplynulo, že Výbor Matice slovenskej musí byť operatívnejší a výkonnejší, preto Snem MS schválil zníženie počtu členov výboru z 39 na 29, pričom reprezentatívnosť krajov v ňom zostane zachovaná. Zároveň sú aktualizované stanovy demokratickejšie v tom, že okrem hlavných predstaviteľov MS už nebudú môcť byť členmi výboru zamestnanci MS, a teda väčšie slovo v smerovaní ustanovizne získajú matičiari z hnutia," dodal Gešper.