Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sneženie a vietor by mali na horách zvýšiť lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR

Vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pri predpokladanom snežení a silnom vetre počas dňa stúpne na 3. stupeň.

Liptovský Hrádok 8. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pri predpokladanom snežení a silnom vetre však počas dňa stúpne na zvýšený 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



Najviac snehových zrážok sa očakáva na severných náveterných svahoch Tatier. Nový sneh je vplyvom silného vetra previevaný na záveterné, hlavne východné a juhovýchodné svahy. "Výskyt lavín je možný najmä v týchto lokalitách, a to už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30 stupňov. Možný bude aj výskyt spontánnych lavín a splazov z nového snehu," upozornil Richnavský s tým, že lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter.

Dnes ráno prevládalo na horách zamračené počasie, na mnohých miestach bola silná hmla a slabé až silné sneženie. Silné sneženie sa prejavilo najmä v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -16 vo vyšších polohách do -5 stupňov Celzia na podhorí. Fúkal prevažne čerstvý až silný vietor severozápadných smerov s rýchlosťou do 50 km/h, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch až do 115 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo do desať centimetrov nového snehu, ktorý je vplyvom vetra rozložený veľmi nerovnomerne.