Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Sneženie, dážď i vietor potrápia Slovensko aj vo štvrtok

Ilustračné foto Foto: Vratislav Darmek

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý môže zasiahnuť okrem krajného východu celé Slovensko.

Bratislava 10. februára (TASR) - Silný vietor, dážď i sneženie potrápia Slovensko aj vo štvrtok (11.2.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal na tento deň výstrahy 1. a 2. stupňa.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý môže zasiahnuť okrem krajného východu celé Slovensko. SHMÚ očakáva miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 60 až 80 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe i oblasti bežná, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. SHMÚ preto vydal do štvrtka 03.00 h výstrahu 1. stupňa.

O stupeň vyššia výstraha do štvrtka 06.00 h platí pred snežením v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Martin a Žilina. Meteorológovia tu v polohách nad 900 metrov očakávajú miestami výskyt sneženia, pri ktorom napadne 30 až 50 centimetrov nového snehu.

Výstraha 1. stupňa pred snežením platí do 06.00 h v okresoch Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Turčianske Teplice, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. SHMÚ očakáva výskyt sneženia, pri ktorom napadne 15 až 30 centimetrov nového snehu.

SHMÚ zároveň upozorňuje v severných okresoch Slovenska na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. Na krajnom východe zas varuje pred dažďom, kde vydal výstrahu 1. stupňa do štvrtka 06.00 h. Meteorológovia očakávajú, že sa tu miestami môže vyskytnúť dážď s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov.