Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS členstvo Turecka v EÚ nepodporí, A. Danko by ho potrestal

Predseda SNS Andrej Danko, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa jeho slov sa sústavné porušovanie ľudských práv v Turecku ignoruje.

Bratislava 25. júla (TASR) - Útokmi na novinárov a ich postavením pred súd Turecko podľa národniarov dokazuje, že nepatrí do Európskej únie (EÚ). SNS potvrdila, že jeho členstvo nepodporí. "Ak vedela Únia trestať Rusko, mala by dnes v prvom rade trestať Turecko," povedal predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko.

Podľa jeho slov sa sústavné porušovanie ľudských práv v Turecku ignoruje. "Je to nesmierne falošné a nehodné Európskej únie chrániacej ľudské práva," uviedol Danko. Pripomína tiež, že aj významní politici EÚ poukazujú, že v súčasnosti Turecko nespĺňa podmienky na to, aby mohlo byt akceptované a prijaté do EÚ.

Krajina sa perzekúciami voči ľuďom podľa národniarov vzďaľuje štandardným demokratickým princípom a hodnotám EÚ, čo má mať negatívny vplyv na vzájomné vzťahy. "Vzťahy sú zhoršené. Sloboda slova v krajinách neďaleko našich zemepisných šírok je luxusom, za ktorý sa platí vysoká cena a niekedy nás to môže stáť aj život," doplnil Danko.

Poslanci Európskeho parlamentu začiatkom mesiaca vyjadrili obavy nad zhoršením situácie v Turecku v oblasti právneho štátu, ochrany ľudských práv, slobody médií a boja proti korupcii a odsúdili tureckým prezidentom opakovane deklarovanú podporu znovuzavedenia trestu smrti. Obnovenie hrdelného trestu by podľa poslancov spochybnilo členstvo Turecka v Rade Európy a viedlo by k okamžitému ukončeniu rokovaní o pristúpení k EÚ.